Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Türk tiyatrosu bir çınarına daha veda etti

Türk tiyatrosu bir çınarına daha veda etti

Türk tiyatrosu bir çınarına daha veda etti28 Mart 2023 - 10:03
Sahneden sinemaya, seslendirmeden radyo tiyatrosuna oyunculuğu ve sesiyle hafızalarımıza kazınan Köksal Engür, Dünya Tiyatro Günü’nde böbrek yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.
Türk tiyatrosu bir çınarına daha veda etti. Sahneden sinemaya, seslendirmeden radyo tiyatrosuna oyunculuğu ve sesiyle hafızalarımıza kazınan Köksal Engür, Dünya Tiyatro Günü’nde 77 yaşında böbrek yetmezliğine bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetti.
 
Engür, 1956’da TRT Ankara Radyosu’ndaki “Çocuk Saati” programındaki radyo tiyatrosuyla başlayan sanat yolculuğunda 1999 Afife Tiyatro Ödülleri “Molly S”’teki performansıyla Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu, 2002’de Afife Tiyatro Ödülleri’nde “Tek Kişilik Şehir”deki performansıyla Yılın En Başarılı Müzikal ya da Komedi Erkek Oyuncusu Ödülü ve 2005’te 16. Ankara Film Festivali’nde “Korkuyorum Anne” filmiyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı.
 
Sayısız ödül, adaylık ve başarının yanı sıra Engür, her yaştan insanın kulağında seslendirdiği efsanevi çizgi film karakterleriyle de yerleşti. Köksal Engür, “SüngerBob KareŞort”ta Squitward’a, Susam Sokağı’nın  Büdü’süne ve Red Kit’e sesiyle hayat verdi. Ankara Halkevi, Sahne 9, Ankara Deneme Sahnesi, Çağdaş Sahne, Hodri Meydan Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu, Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Küçük Sahne gibi özel tiyatrolarda ve Bakırköy Belediye Tiyatrosu ile Devlet Opera ve Balesi yapımlarında çeşitli roller alan Engür, TV’da milyonların tutkuyla izlediği “Leyla ile Mecnun” dizisindeki Ak Sakallı Dede ve Karabasan rolleriyle hafızalara kazındı. Oyuncular Sendikası, Engür’ün kaybının ardından “Değerli üyemiz Köksal Engür hayatını kaybetti. Çok üzgünüz. Ailesine ve tüm sevenlerine sabır diliyoruz. Başımız sağ olsun” mesajını yayınladı.