Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Telif kesintilerinde değişiklik yok

Telif kesintilerinde değişiklik yok

Telif kesintilerinde değişiklik yok27 Kasım 2017 - 02:11
Fikir ve sanat eserlerinin çoğaltılmasına yarayan her türlü cihazı imal ve ithal edenlerden yapılan ve toplam 320 milyon TL'yi bulan toplam telif kesintisini Hazine ve Kültür Bakanlığı'na aktarılacağını öne sürülen madde tasarıdan çıkarıldı
BAHAR ATAKAN Ankara
 
CD, DVD, ses kaseti ile fikir ve sanat eserlerinin çoğaltılmasına yarayan her türlü cihazı imal ve ithal edenlerden, yüzde 3'ü geçmemek üzere Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen oranlarda yapılan kesintilerin, aktarılacağı kurumda değişiklik yapan madde, önerge ile tasarıdan çıkarıldı. HDP, maddeyle "sanatçıların telif haklarından kaynaklı gelirlerinin sıfırlanmasına sebep olacağını", 320 milyon TL'yi bulan toplam telif kesintisinin Hazine ve Kültür Bakanlığı'na aktarılacağını öne sürdü. Genel Kurul'da kabul edilen önerge doğrultusunda madde tasarıdan çıkarıldı.
 
Hazine ve bakanlığa devir
 
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca, üretilen, ithal veya ihraç edilen kaset, CD, DVD, matbaa makinesi, fotokopi makinesi gibi ürünlerden yüzde 3 oranında kesinti yapılıyor. Nihai tüketicinin bir eseri bireysel amaçlı kopyalaması hukuka uygun ancak eser sahibi telifini alamadığında zarara uğruyor. Kesinti, bu zararın tazmini için, meslek birlikleri tarafından eser sahiplerine dağıtılması gereken bir meblağ. 2001'den bu yana meblağ toplanıyor. HDP'nin açıklamasına göre, tasarıdaki maddeyle Hükümet, 16 yıldır biriken bu paranın yüzde 25'ini Hazine'ye devretmek istedi, kalan yüzde 75'i üzerindeki tasarrufun da Kültür Bakanlığı'na bırakılmasını planladı.
 
HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar.
 
HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, "Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 44'üncü maddesinde düzenleme var. Bu düzenleme uluslararası hukuktan alınmış uygar yaklaşımı yansıtıyor. Bu konuda çalışmalar yapan Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'nün önerisi doğrultusunda, bütün çağdaş ülkelerde var olan bir imkânı eser sahiplerine tanıyor. Nedir bu imkan: Uluslararası literatürde 'telif tazmin bedeli' ya da eser sahipleri arasındaki adı da 'özel kopyalama harcı.' Nihai kullanıcının üretilen eseri bir bedel karşılığı, ücretini ödeyerek almaması ihtimaline binaen eser sahiplerinin kaybolabilecek telif haklarını karşılamaya yönelik düzenleme bu. Bir CD aldınız, kopyaladınız, arkadaşınıza verdiniz; burada telif haklarıyla ilgili sıkıntı doğuyor, eser sahiplerinin kaybı oluyor. Ne yapılması önerilmiş? Uluslararası standartlarda bir tazmin yöntemi oluşturulmuş. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütünün önerisi doğrultusunda 'telif tazmin bedeli' düzenlemesi hayata geçirilmiş. Bu kesilen ödentilerin hak sahiplerine ödenmesi gerekiyor ama bu torba kanunla getirilen değişiklik hak sahiplerine ödeme yerine bu ödentiyi bütçeye gelir olarak kaydediliyor. Üstelik bu kesinti 2001'den beri hak sahiplerine ödenmiyor. Ve 2001'den beri toplanan meblağ 320 milyon lira. Eser sahiplerine ödenmesi gereken parayla bütçe açığını kapatacak meblağ bütçeye aktarılmak isteniyor" dedi.
 
Genel Kurul'da HDP'nin kabul edilen önergesiyle madde, torba tasarıdan çıkarıldı.