Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Satıştan 450 milyon $ bekleniyor

Satıştan 450 milyon $ bekleniyor

Satıştan 450 milyon $ bekleniyor07 Nisan 2021 - 08:04
Kasım 2017’de 450 milyon dolara alıcı bulan ve bir müzayedede satılan en pahalı tablo olan Leonardo Da Vinci’nin ‘Salvator Mundi’si, Ben Lewis tarafından NFT’ye çevrildi. Eseri NFT’ye çeviren Ben Lewis satış rakamıyla ilgili ‘Hedefim 450 milyon dolar’ dedi

 

Leonardo Da Vinci’nin “Salvator Mundi” adlı eseri 2017 yılının kasım ayında Christie’s tarafından düzenlenen müzayedede 450 milyon dolara satılmıştı. Eseri Prens Badr bin Abdullah satın almış ve “Salvator Mundi” açık bir müzayedede satılan en pahalı eser unvanını elde etmişti. Şimdi ise “The Last Leonardo”nun yazarı Ben Lewis, “Salvator Mundi” adlı başyapıtını değiştirerek NFT’ye çevirdi. The Art Newspaper’ın haberine göre orijinal tablodaki İsa’yı sağ elini kutsamak için kaldırmış sol elinde ise dolar tutan şekilde resmeden dijital eser, Opensea adlı platformdan satışa çıktı.

 

Salvator Metaversi

 

NFT’nin de benzer bir fiyata satılacağını düşünen Ben Lewis, NFT’den elde edilecek geliri kendisi ve Hendry Ailesi arasında bölüştürülecek. “The Last Leonardo” adlı kitapta da işlenen Hendry ailesi, bu paha biçilmez eseri 2005’deki bir müzayedede değeri bilinmediği için yaklaşık 1175 dolara satmıştı. “The Last Leonardo” adlı kitap, Salvator Mundi’nin inanılmaz hikâyesini, Christie’s tarafından satılmasına dek takip ediyordu. NFT’ye dönüştürerek Salvator Mundi’nin tarihinde yeni bir bölüm açan Lewis, esere “Salvator Metaversi” adını verdi. Lewis, “Salvator Mundi’nin orijinal ismi dünyanın kurtarıcısı demek. Mataversi ise çevrimiçi olarak genişlemiş, kripto dünyaya bakıyor” diyor.“Hedefim 450 milyon dolar değerinde Ethereum^diyen Lewis, sanat pazarındaki adaletsizliğe de dikkat çekecek satış ile ilgili şunları dedi:“

Eğer satış gerçekleşmezse en azından sanat pazarındaki adaletsizliğe dikkat çekmiş olacağım. Bazı aileler, miraslarını küçük paralara elden çıkarıyor ve eserin değeri uzun zaman sonra ortaya çıktığında da hakları verilmiyor. NFT satışlarında sanatçılar ikinci satışta yüzde alabiliyor ama aynı pratiğin eserleri ucuza satan ailelere de yüzde verilmesi uygulanması gerektiğini düşünüyorum.”

Etiketler: salvator mundi  NFT