Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Sanatın ruhunu yeni yılda da hisset

Sanatın ruhunu yeni yılda da hisset

Sanatın ruhunu yeni yılda da hisset02 Ocak 2023 - 11:01
Modern sanat galerisi RED art İstanbul, gelenek hâline getirdiği karma yılbaşı sergisi “Tis’ the season Tis’ the ART” ile sanatseverleri yeni yıl ruhunu hissetmeye çağırıyor.
SEYHAN AKINCI- Yıl boyunca farklı sergilere ev sahipliği yapan modern sanat galerisi RED art İstanbul, geleneksel hâle getirdiği yılbaşı sergisi “Tis’ the season Tis’ the ART” ile bir kez daha sanatseverlere “Merhaba” dedi. 24 Aralık’ta Subway Jazz Station müziklerinin eşliğinde başlayan sergi 7 Ocak’a kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak. Geleneksel karma yılbaşı sergisinin 2023 edisyonuna çalışmalarıyla katılan isimler arasında Berk Arıkan, Cankat Kalyoncu, Cihan Ünalan, Çağatay Odabaş, Didem Yağcı, Eda Baysal, Ekin Anıl, Emel Ilgaz, Emre Yusufi, Ezo Sunal, Hamid Tolouei Fard, Hande Uğur, İlkem Güneri, Nesren Jake, P.J., Serdar Akkılıç, Tarkan Güveli, Taylan Türkmen, Uğur Orkide’den oluşan geniş bir sanatçı kadrosu yer alıyor. RED art istanbul’daki “Tis’ the season Tis’ the ART” sergisini, galerinin sözcülerinden Burak Yiğit Aydın ile konuştuk.
 
 
*Öncelikle bu gelenekten bahsedelim. Yılbaşı temalı bir sergi oluşturma fikri nasıl ortaya çıktı?
 
Anadolu Yakası’nda, özellikle de Bağdat Caddesi çevresinde RED art İstanbul’un sıkı takipçisi olan sanatsever bir kitle var. Bizim de yılbaşını bu kitleyi bir araya getirmek için güzel bir fırsat olarak görerek bu parti geleneğini başlattığımızı söyleyebilirim. Yılbaşı insanların daha sık sosyalleştiği, yeni yıla dair yeni kararlar aldığı, umut ve coşku dolu bir dönem... Her sene aralık ayının ikinci yarısına denk getirdiğimiz yılbaşı partimiz sayesinde biz de bu coşkuyu hem sanatçılarımızla hem de sanatseverlerle paylaşma şansını yakalıyoruz.
 
*Yılbaşı aynı zamanda klişeleri de barındırır içinde. Bir küratör olarak sergi kürasyonunda klişeler ne kadar besleyici, ne kadar sınırlayıcı?
 
Sergi kürasyonunda klişeler sınırlayıcı değildir; işimizi yapmamızı kolaylaştırır. Pek çok sanatçının yer aldığı karma sergilerde yılbaşı gibi klişeleşmiş bir tema, her ne kadar farklı malzeme ve teknik kullansalar da, bütün sanatçıların eserlerini öz olarak birbirine yaklaştırır. Böylece, serginin tamamı kendine ait bir ritme kavuşur. Elimizdeki klişe yılbaşı gibi pozitif bir tema ise, ortaya çıkan sergi de son derece renkli ve eğlenceli olur.
 
*Karma sergide yerli ve yabancı sanatçıların eserleri yer alıyor. Bu eserler farklı dönemlerdeki üretimler mi yoksa sergiye özel çalışmalar mı?
 
RED art İstanbul tarafından düzenlenen tüm karma sergiler, sanatçılarımızın sadece söz konusu sergi için özel olarak ürettiği eserlerden meydana geliyor. Eserlerin daha önce görücüye çıkmamış olması, çok önem verdiğimiz bir konu.
 
“Maksimum motivasyon”
 
 
*Sanatın farklı disiplinlerini beslemiş özel bir dönem esasında yılbaşları. Sizin üretim yapma biçiminize nasıl etki ediyor?
 
Aslında bu soruyu doğrudan sanatçılara sormak gerek ancak ben, yıllara dayanan gözlemlerim sonucu şunu söyleyebilirim ki yılbaşında yapılan sergilerin heyecanı ve büyüsü, hangi disiplinden olursa olsun, tüm sanatçılara maksimum düzeyde motivasyon sağlayan bir faktör.