Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Sanatın görkemli yükselişi

Sanatın görkemli yükselişi

Sanatın görkemli yükselişi01 Şubat 2023 - 10:02
Sanat dünyası pandemi sonrasında tüm zamanların en hareketli dönemini geçiriyor. Geçen yıl sanat piyasasında rekor büyüme yaşandı; yükselişin 2023 ve sonrasında da sürmesi bekleniyor. Alanın etkin isimleri, 2022’yi nasıl geçirdiklerini, yeni trend’leri ve gelecek öngörülerini anlattı.
Sabiha Kurtulmuş/sabiha@galerimerkur.com
 
Sanat dünyası 2022’yi çok aktif ve hareketli geçirdi. Global piyasaya baktığımızda rekor kıran müzayedeler ve fuar satışları 2022’yi zirvede kapattı. Sanat dünyasının önemli aktörleri 2023 için biraz durgunluk beklese de 2023’te yükselişe devam eden servet artışı üst seviye alımları olumsuz etkileyecek gibi görünmüyor. Genel olarak 2022’den 2023’e baktığımızda belli konuların öne çıktığını görüyoruz. Bienallerde gördüğümüz görkemli sergilemeler ve show’lara karşılık gelen müzayede satışlarında büyük bir yükseliş izledik. Büyük ölçüde unutulmuş kadın sanatçıların altın yılıydı. Bir diğer önemli durum ise kariyerleri orta seviyede olan ve müze sergileri yetersiz, havalı genç sanatçıların yükselişi ve astronomik fiyatlara satılmasıydı. ‘Me too’, ‘black lives matter’ ve ‘lgbt’ hareketleri de birçok sanatçıyı, sergiyi görünür kıldı ve bu durum 2023’te de önemini koruyacak. 
Van Gogh’tan Vermeer’e... 
 
Sanat dünyası 2023’te çok önemli sergilere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Cy Twombly (Boston Güzel Sanatlar Müzesi), Georgia O’Keeffe (New York MoMA), Gustave Klimt (Belvedere Viyana), Van Gogh (Chicago Sanat Enstitüsü), Diego Riviera (Kristal Köprüler), Vermeer (Amsterdam Rijksmuseum), Matisse (Tokyo Metropolitan Müzesi) ve bunun yanında Picasso’nun ölümünün 50. yılına adanan 38 müzedeki 42 sergi de bizleri bekliyor olacak. Her ne kadar güçlü savunucuları olan NFT gibi trendy hareket eden alanların tamamı çöktüyse de bunun yanında dönem dönem öne çıkan Afrika sanatı da soğumaya geçmiş görünüyor. Tüm müzayedelere baktığımızda en çok satanların da şu an yaşamayan 10 beyaz sanatçı olduğunu görüyoruz. Bu veriye bakarak genel bir tutuculuktan bahsedebiliriz. 
 
Sanatı ve sanatçıları etkileyen hareketlere baktığımızda iklim aktivistleri ile müzelerin başı belada görünüyor. Aktivistlerin protestoları BP ve Shell arasındaki sponsorluk anlaşmalarını sona erdirdi. 2015 Paris Anlaşması’ndan bu yana en önemli iklim olaylarından Glasgow’daki COP26 sırasında galeriler ve sanat işletmeleri Gallery Climate Coalition’a katılmak için yarıştı: Şu anda üye olarak Christie’s, Sotheby’s, Art Basel ve Gagosian gibi liderlerin de bulunduğu 600’den fazla galeri ve müzayede evi bulunuyor. Art Basel ve UBS’in açıklamalarına göre pandemi döneminde ara verilen özel jetlerle fuara katılım yeniden aktive olmuş görünüyor. 
 
Uzakdoğu’nun yükselişi 
 
2023 Ocak’ta Türk galerilerinin de katılım sağladığı sanat fuarıyla birlikte Singapur, Asya’nın en iyi finans merkezi hâline geldi, New York ve Londra’dan sonra üçüncü oldu. Art SG ile Taipei Dangdai sanat fuarının kurucu ortağı Magnus Renfrew temmuz ayında Japonya’da lansmanı yapılacak yeni girişim Tokyo Gendai’nin başında yer alıyor. Tüm bu gelişmelere rağmen büyük sanat aktörleri Hong Kong’a güveniyor. 
 
Gelelim teknolojiye... Kripto para birimleri çökse de ‘block chain’e olan ilgi azalmadı. Pandeminin ardından birçok sanat ve teknoloji projesi başlatıldı. 2023’te çok daha fazlası bizi bekliyor olacak. 
Sanat dünyasında 2023 için biraz kahin görüşler de var. Maeve Doyle "Bu yıl metin tabanlı sanat öne çıkacak," derken, Tokyo’nun pandemiyle birlikte yükselen sanat ekosisteminden de bahsediliyor.
 
2023 Picasso yılı olacak 
 
2023, hepimizin her zaman bir numarası Picasso’nun yılı olacak. Bu yıl müzayedede rekorların kırılması bekleniyor. 2023 için durgunluk beklense de bu durumun piyasanın üst kısmını etkilemediği bir gerçek. Belki de endişe; rekor satışlarla geçen bir sezonun sonunda olası bir durgunluk korkusu… Satış fırtınasının ardından gelen endişe verici sakinlik belki de kötümser havanın yayılmasına neden oluyor. 
 
Çinliler, Suudiler ve Ruslar sanat piyasasında güçlerini gösteriyorlar. Büyük galeriler Asya pazarında büyümeye devam etseler de önümüzdeki iki yıl içerisinde vergi avantajları, konumu, otel kapasitesi, geniş yemek seçenekleri, iklimi ve ünlü festivalleriyle Miami; dünya sanat haritasında üç önemli sanat başkenti arasına girmeye aday.
 
Yazının devamını Milliyet Sanat şubat sayısında okuyabilirsiniz…