Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Sanat restoratörü kaçakçılıktan yakalandı

Sanat restoratörü kaçakçılıktan yakalandı

Sanat restoratörü kaçakçılıktan yakalandı23 Temmuz 2021 - 12:07
Manhattan bölge savcılığı, dün 58 yaşındaki İngiliz sanat restoratörü Neil Perry Smith’in 29 suçlamayla mahkemeye çıkarılması sonucu satıcı Subhash Kapoor liderliğindeki 143 milyon dolarlık Asya antika kaçakçılığı çetesini kovuşturmada önemli bir adım attı.

 

Artnet’te yer alan habere göre Smith, Kapoor’un New York galerisi Art of the Past’ta satılmadan önce, toplu olarak değeri 32 milyon doları aşan 22 yasadışı yoldan elde edilmiş Kamboçya, Tayland ve Nepal antik eserini restore etmekle suçlanıyor. Ayrıca Smith, potansiyel alıcıları aldatmak için çalınan sanat eserlerini temizlemek ve onarmak, yağmalanıp ülkeye kaçak sokulduklarına dair diğer işaretleri temizlemekle görevliydi.

Devlet, Smith’i diğer suçların yanı sıra çalıntı mal bulundurma, büyük hırsızlık, komplo ve dolandırıcılık planı yapmakla da suçladı. Söz konusu eserler arasında 3,5 milyon dolar değerindeki tanrıça Uma Parvati’yi temsil eden bronz murti heykelleri ve 5 milyon dolarlık Shiva Nataraja heykeli yer alıyor. KÜLTÜR SANAT SERVİSİ