Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Roger Waters’tan Filistin için çözüm önerisi

Roger Waters’tan Filistin için çözüm önerisi

Roger Waters’tan Filistin için çözüm önerisi17 Ekim 2023 - 08:10
Pink Floyd’un solisti Roger Waters sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada İsrail-Filistin çatışması için dört maddelik çözüm önerisi sundu.
Resmi X hesabında paylaştığı videoda, bölgede yaşananlardan ötürü çok kırgın ve üzgün olduğunu belirterek söze başlayan Waters "Bunları neredeyse 20 yıldır söylüyorum. Mesajım çok basit. Bunca yıldır kardeşlerimizin eşit haklara sahip olması için tabiatın çağrısına karşı sanki sağır kalmışız gibi hissediyorum. Eşit insan hakları, savaşın tek panzehridir. Geçen cumartesi, savaş suçu iddialarını dinledim ve bunları ayrım yapmadan kınıyorum" dedi.
 
Taraflar arasındaki çatışmaların bu şekilde devam edemeyeceğini vurgulayan Roger Waters, dört maddelik çözüm planını şu ifadelerle anlattı:
 
“Bir: Derhal ve kalıcı bir ateşkes sağlanmalı. Kimse kimseyi öldürmemeli.
 
İki: Büyük bir masa kurulmalı ve bu kötü karışıklık karşısında tek devletli çözüm için çalışmalara başlanmalı. Tüm vatandaşlarına ırk, din ve bir önceki milliyeti fark etmeksizin eşit hak tanıyan yeni bir devlet. Bu yeni devlette, altını çizerek söylüyorum, mutlak bir demokrasi olmalı. 
 
Üç: Yeni devlet anayasasında, tıpkı Apartheid sonrası Güney Afrika'da olduğu gibi hakikat ve uzlaşmaya ilişkin hükümler bulunmalı.
 
Dört: Golan Tepeleri bu çözüm planının bir parçası değildir. O tepeler Suriye'ye aittir. Benim hayalim bu.”
 
Waters sözlerini “Hep birlikte savaşsız bir dünya umalım. Evrensel insan haklarına, herkesin hukuk karşısında eşit olduğuna inanıyor muyuz, inanmıyor muyuz? Babam 1914'ten 1944'e kadar bu hayalle yaşadı. İtalya'da Nazilere karşı savaşında bu hayalini savunurken öldü. Bu hayali ben de kuruyorum. İlgili makamlara sesleniyorum. Lütfen durun" diyerek tamamladı.