Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » New York'ta Contemporary İstanbul ilgisi

New York'ta Contemporary İstanbul ilgisi

New York'ta Contemporary İstanbul ilgisi10 Mayıs 2019 - 04:05
Contemporary İstanbul, daha çok sanatsevere ulaşmak ve yurtdışındaki etkinliğini artırmak adına Berlin ve Dubai’nin ardından du¨zenlediği etkinliklere bir yenisini daha ekledi.

TC. Ku¨ltu¨r ve Turizm Bakanlığı desteği, Herrick Feinstein Hukuk Müşavirliği ve Marmara Park Hotel’in katkılarıyla, dünyanın önde gelen fuarlarından Frieze New York ile aynı tarihlerde New York’ta gerçekleştirilen davete çok sayıda koleksiyonerin yanı sıra ulusal ve uluslararası çağdaş sanat galerilerini temsilen önemli isimler katıldı. Bu¨yu¨k bir ilgiyle karşılanan etkinliğin ev sahipliğini Contemporary Istanbul İcra Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Bu¨lent Kahraman ve Sanat Direktöru¨ Anissa Touati yaptı.

 

Davette konuklara hitap eden Contemporary Istanbul İcra Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Bu¨lent Kahraman, binlerce yıldır sanatçılar için dev bir stu¨dyo görevi gören İstanbul’da du¨zenlenen fuarın bugu¨n Avrupa, Asya ve Orta Doğu bölgesindeki en önemli sanat etkinliklerinden biri olduğunu söyledi. Tu¨rkiye’deki sanat pazarının hızla genişlediğini vurgulayan Kahraman, çağdaş Tu¨rk sanatına yatırım yapan Tu¨rk ve yabancı koleksiyonerlerin sayısının hızla arttığına dikkat çekerek sözlerini şöyle su¨rdu¨rdu¨:

 

“İstanbul’da bu yıl bizi heyecan verici ve sanat dolu bir sonbahar bekliyor. Du¨nyanın en etkileyici sanat etkinliklerinden biri olan İstanbul Bienali’nin yanı sıra yeni çağdaş sanat mu¨zesi Arter’in ve muhteşem bir sergi alanına dönu¨ştu¨ru¨len Haliç Tersanesi’nin açılışlarına şahit olacağız. Bu yıl du¨nyanın önde gelen galerileri ve bölgemizin en iyi galerileri Contemporary Istanbul fuarında yerini alacak. Contemporary Istanbul, uluslararası koleksiyonerler ve mu¨zeler için daima yu¨kselen bir çekim noktası olacak.”

 

GALERİ DESTEK PROGRAMI SÜRÜYOR

Contemporary Istanbul bu¨nyesinde oluşturulan Galeri Destek Programı’ndaki gelişmeler hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Hasan Bu¨lent Kahraman, bu yolla belirli u¨lke ve bölgelerdeki galerilerin desteklenerek fuara katılmaları ve Tu¨rk çağdaş sanat pazarına yatırım yapmalarının hedeflendiğini aktardı. Program çerçevesinde CI fuarının destekçilerinden sağlanan kaynakların her yıl belirlenen u¨lke ve bölgelerden başvuran galeriler arasında paylaştırıldığını ve programa dahil edilen u¨lke sayısının bu yıl artırıldığını belirten Kahraman, “Bu yıl Çin, Romanya, Gürcistan, Hollanda, Portekiz ve İtalya’dan katılmak isteyen galerilere destek verilecek. ABD merkezli galeri ve ku¨ltu¨r kurumlarıyla ise birlikte çalışmayı su¨rdu¨ru¨yoruz” dedi.

 

HEYECAN DORUKTA

Contemporary Istanbul Sanat Direktöru¨ Anissa Touati de 80.000’in üzerinde sanatseverin buluştuğu etkinlikte, İstanbul’un sanat anlamında eşine az rastlanır çeşitlilikte olasılıklar sunduğunu belirterek, fuar yaklaşırken heyecanın da arttığını ifade etti. Çağdaş sanata olan ilginin her geçen yıl ivme kazandığını söyleyen Touati, “Tu¨rkiye’yi oluşturan çok ku¨ltu¨rlu¨lu¨k beni cezbediyor; ku¨ltu¨rler ve kıtalar, gelecek ve geçmiş arasında bir u¨lke. Tarih ve geleneklerle çağdaşlaşma su¨recinin ortaklaştığı bir sahne gibi. İstanbul, bu erken dönemlerinde kendi içinde gu¨çlenip ışığını zamanla du¨nya kentlerine yansıtan gu¨çlu¨ bir platform haline gelmeli” dedi.

 

TC. Ku¨ltu¨r ve Turizm Bakanlığı desteği, Herrick Feinstein Hukuk Müşavirliği ve Marmara Park Hotel’in katkılarıyla New York’ta düzenlenen etkinliğe aralarında Birleşmiş Milletler New York Daimi Temsilciliği Büyükelçisi Feridun Hadi Sinirlioğlu ve eşi Ayşe Sinirlioğlu, Washington Kültür ve Tanıtma Müşaviri Sedat Gönüllüoğlu, Citi Private Bank Finansal Danışmanı Stephen Stafutti, Stoffel Arts Direktörü Sue Stoffel, Thaddaeus Ropac Direktörü Nick Buckley Wood, Secession Genel Müdürü Herwig Kempinger, Katonah Museum of Art Baş Küratörü Michele Wijegoonaratna  ve Expo Chicago VIP ilişkileri Direktörü Kathleen Rapp’ın da yer aldığı 70’e yakın misafir katıldı.