Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Milliyet Sanat 44 yaşında

Milliyet Sanat 44 yaşında

Milliyet Sanat 44 yaşında29 Eylül 2016 - 11:09
Sanatın tüm dallarını kapsayan, bu özelliğiyle Türkiye'nin en uzun soluklu sanat dergisi olan Milliyet Sanat, bugün 44 yaşına girdi
İlk kez 1972 yılının 29 Eylül tarihinde Milliyet gazetesiyle haftalık olarak verilmeye başlayan ve tüm sanat dallarını kapsayan bir içeriğe sahip olan Milliyet Sanat dergisi, bugün 44. yaşını kutluyor.
Dergi fikri 1972 yılında Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi'nin her gün bir ek verme kararıyla ortaya çıktı. Bir gün magazin bir gün spor, bir gün TV, bir gün aktüalite ve cuma günleri de ‘sanat’ ilavesi verme kararı alan İpekçi Milliyet’in sanat eki için Şakir Eczacıbaşı’nı ve Cem Yayınevi’nin sahibi Oğuz Akkan’ı aradı. Eczacıbaşı, başlangıçta iş yoğunluğu nedeniyle biraz itiraz etse de sonunda kabul etti. Gazeteden de Kültür Sanat Sayfası’nı yapan Akal Atilla ve Zeynep Oral görevlendirildi. Toplantılar, hazırlıklar derken 29 Eylül 1972’de haftalık bir sanat dergisi olarak tasarlanan Milliyet Sanat Dergisi’nin ilk sayısı çıktı. Dergi daha sonra 15 günde bir yayımlandı. Son 16 yıldır ise aylık periyotlarda yayımlanıyor.
 
Yeni sayı raflarda
 
Ekim sayısı yarın raflara çıkacak olan Milliyet Sanat dergisinin kapağında 21 Ekim’de gösterime girecek ‘Jack Reacher: Asla Geri Dönme’de ikinci kez ajan Jack Reacher’ı canlandıran ve A listesinden hiç inmeyen aktör Tom Cruise bulunuyor. Tecrübeli sinema yazarı Sevin Okyay’ın imzasını taşıyan Tom Cruise portresinde aktörü sadece aksiyonlarla değerlendirmenin haksızlık olduğu belirtiliyor. Okyay, Cruise’un 'Manolya'dan 'Doğumgünü 4 Temmuz'a uzanan birçok filmde başarılı performanslara imza attığını vurguluyor.
 
Sergilerden Tasarım Bienali'ne
 
Sinema sayfalarında ayrıca Türkiye’de yarın gösterime girecek yeni filmi 'Elveda Berlin' vesilesiyle Fatih Akın’la yapılmış bir söyleşi de yer alıyor. Sinema sayfalarındaki diğer konular arasında Filmekimi programından bir seçki ve yeni sezonun habercisi Toronto Film Festivali'nin bu yılına dair bir inceleme de bulunuyor.
 
Milliyet Sanat dergisinin Plastik Sanatlar bölümünde bu ay Arter'de bugüne dek Türkiye'de düzenlenen en kapsamlı kişisel sergisiyle ağırlanacak olan sanatçı Nil Yalter'in bir röportajı yer alıyor. Sanatçı uzun yıllara yayılan sanat yaşamını ve pratiğinin temelinde yer alan göç olgusunu 'Kayıt Dışı' adlı bu sergisinde değerlendiriyor. Galerist'te 'Hayal Meyal' adlı sergisiyle yer alan sanatçı Elif Uras da bir röportajıyla dergide okurlarla buluşuyor. Bölümün yazarlarından Banu Çarmıklı köşesinde Pérez Sanat Müzesi'nin Amerikan sanatı koleksiyonunu inceliyor. Selen Sarıoğlu ise Sotheby's tarafından Londra'da düzenlenen 'Limitlerin Ötesinde' adlı sergiyi ele alıyor. 
Derginin tasarım bölümünde ise 22 Ekim - 20 Kasım tarihleri arasında yapılacak 3. İstanbul Tasarım Bienali üzerine kapsamlı bir yazıya yer veriliyor. Yazıdan bienalin dikkat çeken bölümleri ve katılımcıları hakkında detaylı bilgi edinilebilir. Mücevher sayfalarında ise Grand Seiko saatlerinin modern yorumlamaları hakkında sanat ve mücevher ilişkisi üzerine bir yazı bulunuyor.
 
Müzik bölümünde 12-23 Ekim tarihlerinde 26. kez düzenlenen, İstanbul'un en köklü müzik festivallerinden Akbank Caz'ın bu seneki programıyla ilgili detaylı bir dosya yer alıyor. Festivalde müzikseverler Ron Carter, Pharoah Sanders ve Tony Allen gibi efsaneleri dinleme şansı bulacak.
Müzik bölümünde 12-23 Ekim tarihleri arasında 26. kez düzenlenen, İstanbul'un en köklü müzik festivallerinden Akbank Caz'ın bu seneki programı inceleniyor. Festivalde Ron Carter, Pharoah Sanders ve Tony Allen gibi efsaneleri dinleme şansı bulacağız.
 
Akbank Caz dışında 25 yıllık profesyonel müzik kariyerindeki şarkıları düetler hâlinde yeniden yorumlayan Harun Kolçak ile bir röportaj, ekim ayında yeni albümlerini yayınlayacak Norah Jones, Green Day ve Empire of the Sun ve Londra'da bulunan, dünyanın en önemli müzik kurumlarından Wigmore Hall, müzik sayfalarının diğer konuları.
 
Sahne sanatları bölümünde, Engin Hepileri ve Nergis Öztürk ile tiyatro.İN'de bu sezon sahneleyecekleri 'Akciğer' oyunu üzerine bir röportaj ve Pera Palace Hotel Jumeirah'nın oda ve koridorlarında geçecek Kumbaracı 50 projesi 'Pera'nın Zamanı'yla ilgili bir yazı yer alıyor. Ayrıca Broadway'in gelmiş geçmiş en büyük başarı hikâyelerinden, Amerika'nın kuruluşunu yepyeni bir tarzla anlatan 'Hamilton' müzikali de bir incelemeyle sahne sanatları sayfalarında bulunuyor.
Edebiyat sayfaları ise, derginin Ankara bürosundan Milliyet Sanat'a büyük katkılar yapan 'Gülübik'in yazarı Çetin Öner'i anarken yeni çıkan 'Jane Austen'la Çay Saati'ne ev sahipliği yapıyor.
 
Kadınlık hallerini anlattılar
 
Asu Maro, Özen Yula’nın yönettiği ve 6 Ekim’de BKM’de perde açacak olan 'Kadınlar, Filler Ve Saireler...'in oyuncuları ile Ayın Söyleşisi'nde bir araya geldi. Vahide Perçin, Yasemin Çonka ve Açelya Topaloğlu oyunu, hem acıklı hem de gülünç kadınlık hâllerini anlattılar. 
Etiketler: Milliyet Sanat  44