Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » ‘Metalciler dünyanın en barışçıl insanları’

‘Metalciler dünyanın en barışçıl insanları’

‘Metalciler dünyanın en barışçıl insanları’30 Temmuz 2022 - 09:07
Heavy metalin dev ismi Kreator, İstanbul’da son yılların en gürültülü konserini vermek üzere sahneye çıkıyor. Grubun beyni Mille Petrozza, “Konserlerimizde her milletten, her kültürden, her inanıştan kişiler kardeşlik atmosferinde müziğin tadını çıkarıyorlar” diyor.

ONUR DİNÇER

 

Canlı performanslar her müzik türü için önemli ama; rock müzikte bu, olmazsa olmaz mertebesinde... Pandemi nedeniyle uzun süre “sert konserler”e hasret kalan metalciler için Rock Off 2022 imdada yetişti. +1 katkılarıyla Park Orman’da bugün gerçekleştirilecek heavy metal şenliğinde Kreator “headliner” olarak sahneye çıkacak. İstanbul’da son olarak yedi yıl önce çalan 40 yıllık Alman grubun solisti Mille Petrozza ile dev konser öncesinde konuştuk.

 

Heavy metalin altın çağı çoktan geride kalmış olsa da onların konserleri hâlâ tıklım tıklım geçiyor. Bitmeyen bu ilginin nedeni hakkında “Heavy metal fanları müziğe tutkuyla yaklaşan insanlar. Dolayısıyla bir metal konseri olduğunda hangi alt türüne gönül vermiş olursa olsun tüm metalseverler koşup geliyor. Metal müzik bir radyo müziği değil, dışavurumunu canlı icra ile bulan bir müzik. Heavy metal bir yaşam tarzı aynı zamanda. İnsanlar bu konserlere gelerek bu yaşam tarzına da sahip çıkıyor ve büyük bir birliği beraberce ayakta tutuyor” diyor.

 

Bir kez daha İstanbul’da olmanın kendileri için anlamını ise şu ifadelerle anlatıyor Petrozza: “İstanbul’da daha önce pek çok kez çaldık ve hepsi de müthiş geçti. Her seferinde çok güzel duygularla ayrıldık. Yeniden burada hayranlarımızla buluşacağımız için çok mutluyuz çünkü geçmişteki konserlerimizin hepsinin bizde özel bir yeri var. İstanbul’dan uzunca bir süre uzak kalıp arayı biraz açtık, bu kavuşmanın artık zamanı gelmişti. Pandemi dahil bir sürü şey girdi araya, bizse doğru zamanı bekledik ve işte şimdi geri dönüyoruz. Yine harika bir konser olacak.”

 

Eski şarkılar

 

Park Orman’daki konserin “set list”ine dair tüyo da istedik grubun beyni olan isimden... Son albümün turnesi gibi olmayacağını, en sevilen parçaların çalınacağını öğrendik: “Yeni şarkılarımızdan çok fazla getirmiyoruz. En eski albümlerimizden, son albümümüze uzanan bir skalada, en iyi şarkılarımızı çalacağımız bir ‘best of’ formatı olacak. Metalin eski tüfekleri için de yeni nesil metalciler için de şarkılar söyleyeceğiz.”

 

Pandemi erteletti

 

Kreator beş yıl aradan sonra ilk albümünü geçtiğimiz ay yayınladı. Grubun 15. stüdyo albümü “Hate Uber Alles”in yaratım sürecini 54 yaşındaki Petrozza şöyle anlatıyor: “Bu albümü hazırlamaya 2018’de başladık. Aslında 2020’de piyasaya sürmeyi düşünüyorduk ama o esnada pandemi başladı. Şarkılar üzerinde biraz daha çalışma ve albüm için en iyilerini seçmeye yönelerek hayatın daha normale döndüğü bir zaman dilimini beklemeye geçip sonra yayınladık. Son albümümüze çok olumlu tepkiler aldık. Eski takipçilerimiz de yeni hayranlarımız da albümü beğendiklerini ifade ettiler.”

 

Petrozza metal müziğin her kesimden insanı bir araya getirişinin sırrını ise şu sözlerle anlatıyor: “Her zamanki gibi dünya meselelerine sıkça el atıyoruz yine bu albümde. İklim değişikliği, çevre felaketleri, politika ve insanî dramlar gibi konular şarkı sözlerinde geçiyor. Beni bu şarkı sözlerini yazmaya iten başta günlük hayatta yaşananlar elbette. ‘Midnight Sun’ isimli şarkı için esin kaynağım Ari Aster’in ‘Midsommar’ filmi oldu mesela. Sadece heavy metalin değil; tüm insanların, barışın dünyada hüküm sürmesi ve hayatı daha yaşanılır kılma konularında sorumluluğu var. Aslında metalciler, bu meseleleri düşünmesine bile gerek kalmadan, bununla yaşayan insanlar zaten. Metalciler dünyanın en barışçıl insanları. Konserlerimize her milletten, her kültürden, her inanıştan kişiler geliyor ve tüm çeşitlilikleriyle bir arada var olarak, kardeşlik atmosferinde hep birlikte müziğin tadını çıkarıyor.”

 

İtalyanca şarkı yolda

 

Baba tarafından İtalyan olan Mille Petrozza’ya, kendisi gibi bu ülke kökenli Manowar’ın solisti Erick Adams’ın seslendirdiği Turandot operasının aryası “Nessun Dorma”daki performansını sorduğumuzda “Erick Adams, ‘Nessun Dorma’yı gerçekten enfes söylüyor. Kökenlerine bir saygı duruşu olarak icra ettiği eserdeki performansı son derece başarılı” değerlendirmesini yapıyor. Kreator solistine, “Böyle bir saygı duruşunda bulunmak adına sizden de bir İtalyanca şarkı duyabilir miyiz?” diye sorduğumuzda ise “Evet böyle bir şey yapmayı düşünüyorum. Hangi şarkı olacağına ise henüz karar vermedim” yanıtı geliyor.

Etiketler: Kreator  Mille Petrozza