Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Londra YEE'den Uluslararası Sinema Çalıştay ’ına Destek

Londra YEE'den Uluslararası Sinema Çalıştay ’ına Destek

Londra YEE'den Uluslararası Sinema Çalıştay ’ına Destek 20 Ekim 2018 - 11:10
Londra Yunus Emre Enstitüsü ve Büyük Britanya Ulusal Kütüphanesi işbirliğiyle 1. Dünya Savaşı sonrası oluşan yeni Avrupa milletlerinin beyaz perdeye yansımalarını konu alan bir çalıştay düzenleniyor.

Süregelen küresel bir çatışmanın sonlandığı 1918 tarihinden itibaren Avrupa`da oluşan yeni milletlerin sinemadaki yansımalarının çeşitli seminer ve workshoplarla izleyiciye hatırlatılmasının amaçlandığı organizasyona, Litvanya Büyükelçiliği ve Romanya Kültür Enstitüsü de destek veriyor.

 

1918: Filmlerle Yeni Avrupaisimli etkinlikte, konunun Türk sinemasındaki yansımalarını, İstanbul Şehir Üniversitesi’nde sinema kuramları, öyküleme sanatı ve senaryo dersleri veren Prof. Dr. Nezih Erdoğan anlatacak. 

 

Yeni milletlerin inşa süreçlerinin beyaz perdede nasıl temsil edildiği, bu temsillerin milli kimlik oluşumuyla beraber nasıl ele alındığına ilişkin başlıkların konuşulacağı etkinlikte Prof. Erdoğan aktüalite filmlerinin sinemaya propaganda amaçlı yansımasını değerlendirecek.

 

Doktora tezini anlamlama süreci olarak sinema ve seyirci ilişkisi üzerine yazan Prof. Erdoğan’ın,  Yeşilçam sinemasında kolonyal söylem, ses ve beden, Hollywood’un Türkiye’de alımlanması ve Amerikan filmlerinin Türkiye’de dağıtımı gibi konularda da birçok makale ve eseri bulunuyor.

 

27 Ekim`de Büyük Britanya Ulusal Kütüphanesi’nde düzenlenecek organizasyon Türkiye’nin yanı sıra Merkez ve Doğu Avrupa`dan, Balkanlar`dan, Baltık ve İskandinav ülkelerinden de birçok akademisyen ve sinemacıya  ev sahipliği yapıyor.