Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » ‘Kral ile kız kardeşi’ ilgi bekliyor

‘Kral ile kız kardeşi’ ilgi bekliyor

‘Kral ile kız kardeşi’ ilgi bekliyor16 Mart 2023 - 12:03
Kahramanmaraş merkezli iki depremden etkilenen Adıyaman’daki Tokalaşma Sütunu, depremin üzerinden bir aydan fazla zaman geçmesine rağmen düştüğü yerde duruyor.
AYDIN HASAN/ADIYAMAN- Karakuş Tümülüsü, Adıyaman’ın Kahta ilçesi sınırları içinde Nemrut Dağı’nın karşısına düşen tepelik alanda bulunuyor. Tümülüs, Kommagene Krallık Ailesi’nin kadınlarına ait bir anıt mezar. Yaklaşık 20 metre yüksekliğindeki tümülüsün üzeri çay taşlarının yığılmasıyla oluşmuş. Tümülüsün güneyinde yer alan ve alana Karakuş adının verilmesine neden olan üzerinde kartal heykelinin bulunduğu sütun yerinde duruyor. Tümülüsün batısında ise Kommagene Kralı I. Antiochos’un (MÖ 69-36) oğlu Kral II. Mithridates’in kız kardeşi Laodike ile tokalaşma kabartması yer alıyordu.
 
 
Sütunun depremden önceki hâli.
 
Düştüğü yerde kaldı
 
Sütun üzerindeki yazıttan anıt mezarın Kral Antiochos’un eşi İsias, kızı Antiochis ve torunu Aka’ya ait olduğu anlaşılıyor. Bu nedenle tümülüse Kraliçeler Mezarlığı da deniliyor. Tokalaşma Sütunu 6 Şubat’taki depremde öne doğru devrilmişti. Bloklar halinde düşen sütun zarar görmüş ancak bütünlüğü bozulmamıştı. Depremin üzerinde bir aydan fazla zaman geçmesine rağmen Tokalaşma Sütunu’nun devrildiği yerde durduğu görülüyor. Bölgeye Karakuş adının verilmesine neden olan kartal heykeli sütununun ise herhangi bir zarara uğramadığı görülüyor.