Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Kentten doğaya kaçış

Kentten doğaya kaçış

Kentten doğaya kaçış07 Kasım 2022 - 09:11
Yeni nesil sanat ve tasarım platformu Mercado, Urbanscapes sergisiyle Esk Reyn, Gamze Yalçın ve Max on Duty’i Artweeks@Akaretler kapsamında bir araya getiriyor.
Şehrin dokusuna eklemlenen üretimleriyle dikkat çeken multidisipliner üç sokak sanatçısı, şehir kimliğine dair farklı odakları ilham alarak kurguladıkları eserlerle bulundukları alana ilişkin kendi çözümlemelerini ortaya koyuyor.
 
Şehrin içinde yer alan formları sezgisel bir bakışla soyutlayarak üretim yapan Esk Reyn, şehir panoramasından aldığı kesitlere yakınlaşarak alternatif siluetler yaratıyor. Sanatçının şehirle ilgili deneyim ve sorgulamaların malzeme seçimine yön verdiği eserlerde en ufak yapı birimlerinde türeyen kompozisyonlarla şehir kütlesi konusunda yeni bir kurgu ortaya atılıyor. Biriktirdiği manzaralar ve renkler üzerinden yeni imajlar oluşturmak üzere pratiğini belirleyen Gamze Yalçın, şehrin merkezinden uzaklaşan bakışını doğa üzerinden temellendiriyor. Yaşadığı ve üretim yaptığı alana yaklaşımını hayvan çeşitliliği ve onların sahip olduğu eylem rutinleri üzerinden sürdüren Max on Duty ise şehre yönelik görüsünü bu rutinlerin oluşturduğu sekanslarda buluyor. Sanatçı, atölyesinin merkez alındığı semtlerde gözlemlediği kuş cinslerinin kendi doğa ve durakları yerine aydınlatma elemanları, trafik ışıkları, uyarı tabelaları gibi şehir sisteminin akışını sağlayan araçları koymalarını merceğine alıyor. Max on Duty’nin kuşların şehri deneyimleme biçimlerini konu alan eserleri; şehir, doğa ve canlıların uyumlanma hâllerine yönelik bir inceleme yaratıyor.