Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Javier Marías hayatını kaybetti

Javier Marías hayatını kaybetti

Javier Marías hayatını kaybetti13 Eylül 2022 - 09:09
İspanyol yazar ve çevirmen Javier Marías, 70 yaşında hayatını kaybetti.
Bir süredir akciğer enfeksiyonu nedeniyle tedavi gördüğü hastanede vefat eden yazarın ölümünün ardından İspanya Başbakanı Pedro Sánchez sosyal medya hesabından, “Bu İspanyol edebiyatı için üzücü bir gün. Zamanımızın en büyük yazarlarından biri olan Javier Marías aramızdan ayrıldı. Muazzam ve yetenekli eserleri İspanyol edebiyatı için temel olacaktır. Bu zor anlarda ailesine ve arkadaşlarına baş sağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.
 
İLK ROMANI 17 YAŞINDA
 
Yazar ve çevirmen tanımlamalarının içine asla sığmayacak kendine has edebî diliyle kuşakları etkileyen Marías, 1951’de Madrid’de doğdu. Çocukluğunun bir kısmı, babasının çeşitli okullarda ders verdiği ABD’de geçen Marías, yazmaya erken başladı. İlk romanı “Los dominios del lobo / Kurdun Toprakları”nı yazdığında henüz 17 yaşındaydı. Madrid Üniversitesi’nde İngiliz edebiyatı eğitimi gören Marías, okuldan mezun olduktan sonra bir süre çevirmenliğe ağırlık verdi. 1979’da Sterne’ün eseri “Tristram Shandy”den yaptığı çevirisiyle “Premio de traducción Fray Luis de León”a layık görüldü. 1983-1985 yılları arasında Oxford Üniversitesi’nde İspanyol Edebiyatı ile Çeviri Kuramları dersleri verdi. Şimdiye kadar, roman, öykü, deneme türlerinde kitaplar yayımlanan Marías’ın eserleri 50’ye yakın dile çevrildi. “Karasevdalılar”, “Beyaz Kalp” olmak üzere pek çok esere imza atan Marías, aralarında Uluslararası Dublin Edebiyat Ödülü (1997), Amerika Edebiyat Ödülü (2010) ve Prix Formentor (2013) olmak üzere birçok ödülün de sahibi oldu.
 
Reino de Redonda adlı küçük çaplı bir yayınevi işleten Marías, haftalık olarak El País gazetesine yazılar yazıyordu. Marías’ın futbol yazılarından oluşan “Vahşiler ve Duygusallar” kitabı geçen ay Türkçede yayımlanmıştı.
Etiketler: Javier Marías  İspanyol  yazar  roman