Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » İlk NFT misafir sanatçı programı

İlk NFT misafir sanatçı programı

İlk NFT misafir sanatçı programı22 Temmuz 2021 - 11:07

Çağdaş Ertuna

 

Dün Londra’da Bonhams müzayede evinde Nifty Gateway iş birliğiyle düzenlenen çağdaş sanatın geleceği başlıklı bir panel vardı.

‘Present the Future’, Tinie Tempah x Sassan Behnam-Bakhtiar x Vector Meldrew’un kolektif çalışması, müzik, resim ve dijital sanatın iç içe geçmiş hali.

Sınırlı sayıda NFT edisyonundan oluşuyor.

Dün Bonhams X NiftyGateway’in tanıtımını yaptığı proje aynı zamanda ilk NFT misafir sanatçı programının eseri.

Art Newspaper, “Bir rapçi, bir ressam ve bir çağdaş sanat fuarı direktörü Güney Fransa’da bir otelde, Grand Hôtel du Cap-Ferrat’da bir araya gelirse ortaya ne çıkar?” diye sordu.

İşte ortaya çıkan bu proje ve ‘Present the Future’ NFT serisi oldu.

Projenin küratörü ise tanıdığımız ve sevdiğimiz bir isim Kamiar Maleki.

Londra’da yaşayan İranlı koleksiyoner ve küratör Kamiar Maleki, tam 5 yıl önce Contemporary İstanbul’un direktörü oldu, Aralık 2019’da ise Volta Basel, New York ve Pulse Miami çağdaş sanat fuarlarının direktörlüğüne atandı.

Maleki Ailesi dünyanın en büyük sanat koleksiyonerlerinden biri.

Uzun yıllardır bu işe gönül vermişler.

Tanımadıkları galeri, koleksiyoner, sanatçı yok.

Zaten Olafur Eliasson’dan Damien Hirst’e birçok önemli sanatçının eserlerinin yer aldığı Londra’daki evlerinde özenle yerleştirilmiş koleksiyonu inceleyince bunu anlamamak mümkün değil.

Kamiar Maleki, gerçek bir İstanbul hayranı.

Daha önce Erenköy’de yaşamış.

Bir dönem John’s Coffee’lerin kurulmasında önemli rol oynamış, İstanbul’da başka yatırımları da olmuş.

Daha sonra ailesinin yaşadığı Londra’ya dönmüş ama asla İstanbul’la bağını koparmamış.

Maleki, Contemporary Istanbul direktörlüğü sırasında İstanbul’a davet ettiği galericilerin ve koleksiyonerlerin başta çekindiğini anlatmıştı ama bizim kendi kendimize ikna edemeyeceğimiz çok kişiyi ikna etmişti.

“Ailem uzun yıllardır sanatla ilgileniyor, o yüzden bazı kişilere ulaşmam kolay oluyor. En azından telefonuma çıkıyorlar” diye anlatıyordu gülerek.

Dışarıdan göründüğünden daha çok tevazu sahibi.

Tabii ki telefonuna çıkmakla kalmıyorlar, Maleki sayesinde bazı yabancı galeriler ilk defa Contemporary İstanbul’a katıldı.

O zaman güvenlik konusunda çekinenler olduğunda “Ben bütün ailemi İstanbul’a götürüyorum, İstanbul güvenli olmasa kendi ailemi tehlikeye atar mıyım hiç dediğimde diyecek sözleri kalmıyor” diyordu.

Bir nevi kültür elçiliği üstlendi Kamiar Maleki, Londra’da Frieze’de kendisiyle birlikte yürürken bile İstanbul’dan bahsedilmesi gurur veriyordu.

Derken 2 yıllık Contemporary Istanbul görevi sona erdi ve kısa bir aradan sonra tam da Art Basel Miami öncesinde yeni görevleriyle karşımıza çıktı, Volta Basel, New York’un ve Pulse Miami’nin direktörlüğünü üstlendi.

Volta haziranda Art Basel ile eş zamanlı Basel’de, martta Armory ile eş zamanlı New York’ta ve Pulse Art Basel Miami ile eş zamanlı Miami’de gerçekleşiyor. Genç sanatçıların işlerini sergileyen ve çoğu zaman klasik fuarlardan daha heyecan verici olan Volta ve Pulse fuarları tam 17 yıldır düzenleniyor.

Unutmamak lazım, Maleki gibi bir İstanbul hayranının böyle uluslararası fuarların direktörlüğünü üstlenmesi Türkiye’deki sanatçılar için de galeriler için de olumlu bir gelişme.

 

Etiketler: Çağdaş Ertuna