Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » İKSV'ye Açık Mektup: Daha İyi Bir İstanbul Bienali'ne Doğru

İKSV'ye Açık Mektup: Daha İyi Bir İstanbul Bienali'ne Doğru

İKSV'ye Açık Mektup: Daha İyi Bir İstanbul Bienali'ne Doğru18 Ekim 2023 - 05:10
Geçtiğimiz günlerde İKSV'den yapılan yönetmelik değişikliğine karşı, İKSV'yi bienal ekseninde şeffaflığa ve daha iyi olmaya çağıran açık mektup kampanyası artan imzalarla sürüyor.

İKSV’nin 2024’te gerçekleştireceği 18. İstanbul Bienali’nin küratör seçimine dair sorular soran ve kurumu kamusal görevi doğrultusunda şeffaf uygulamalar benimsemeye davet eden “İKSV’ye Açık Mektup: Daha İyi Bir İstanbul Bienali’ne Doğru” çağrı metni kamuoyu oluşturmaya devam ediyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Türkiye’nin en önemli ve kapsamlı kültür-sanat etkinliklerinden biri olan İstanbul Bienali’nin gelecek yıl küratör, sanat eleştirmeni ve akademisyen Iwona Blazwick küratörlüğünde gerçekleştirileceğini duyurmuştu. 14., 15., 16. ve 17. İstanbul Bienallerinin danışma kurulu üyelerinden olan Blazwick’in, 18. İstanbul Bienali küratörü olarak görevlendirildiğinde danışma kurulunda da yer alması yurt içi ve dışından eleştirilerle karşılanmıştı.

Bu gelişmelerin ardından 4 Ekim 2023 tarihinde kamuoyuna açılan “İKSV’ye Açık Mektup: Daha İyi Bir İstanbul Bienali’ne Doğru” metni, kuruma şeffaflık, hesap verebilirlik, etik ve kapsayıcılık hususlarında bir dizi kritik soru sorarken İKSV’yi kamusal görevi doğrultusunda gerekli adımları atmaya çağırıyor. İstanbul Bienali’nin gerek kültür alanındaki önemine ve işlevine dikkati çekme amacıyla hazırlanan çağrı metnini şimdiye dek, aralarında sanatçılar, küratörler, bienal çalışanları, eğitimciler ve sanat izleyicilerinin de bulunduğu 250’yi aşkın kişi ve kolektif imzalarıyla destekledi.

Türkiye ve dünyadan birçok paydaşın görüş ve önerileri doğrultusunda, 18. İstanbul Bienali’nin gerçekleşmesine vakit varken İKSV’yi bu uygulamadan dönmeye çağıran metin, kurumu gelecek yıl düzenlenecek olan bienale dair aydınlatıcı bir açıklama yaparak bütün etkinliklerinde şeffaf uygulamalar benimsemeye davet ediyor.

 

Etiketler: İKSV  İstanbul Bienali  sanat