Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » İBB'den Contemporary Istanbul'a deniz ulaşımı

İBB'den Contemporary Istanbul'a deniz ulaşımı

İBB'den Contemporary Istanbul'a deniz ulaşımı19 Eylül 2023 - 04:09
Bu yıl 18'nci kez yapılacak Contemporary Istanbul (Cİ), 26 Eylül - 1 Ekim arasında 22 ülkeden 67 galeriyi bir araya getirecek. Cİ Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, fuarın ayrıntılarını tanıttığı basın toplantısında etkinliğe ulaşım için İBB ile işbirliğine girdiklerini duyurdu. Buna göre, fuara Beşiktaş, Kadıköy, Üsküdar ve Karaköy'den teknelerle ulaşılabilecek.
"18'inci Uluslararası Contemporary Istanbul Sanat Fuarı"'nın (Cİ) basın buluşması, 19 Eylül Salı sabahı İstanbul Taksim The Marmara Oteli'nde yapıldı.  26 ve 27 Eylül'deki iki 'VIP' önizleme günü de dahil olmak üzere, Haliç'teki Tersane İstanbul'da 28 Eylül - 1 Ekim günleri yapılacak fuarın hedef ve detaylarını medya ile paylaşan Cİ Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, etkinliğe fuara başından beri kurumsal destek veren Akbank Marka ve İletişim Başkanı Beril Alakoç'un katıldıkları sunumda gazetecilere hitap etti. Güreli, Cumhuriyetin 100'üncü yıldönümüne de atıfta bulunarak, Türkiye'nin sanat ve kültürün 'yumuşak gücünü' kullanmak suretiyle kendini çok daha farklı konumlandırabileceği mesajını verdi.
 
DEVLETE AÇIK TEŞVİK ÇAĞRISI
 
Küresel sanat pazarının 2022'de 68 milyar doları bulduğunu vurgulayan Cİ Vakfı Başkanı Güreli, buna karşılık Türkiye rakamlarının ise bu rakamın %0,0074'üne karşılık geldiğine dikkat çekti. Ali Güreli önümüzdeki beş ile yedi yılda ise, bu rakamın 3 milyar dolara, yani bunun yüzde 3'üne ulaştırılabileceğine değindi. 
 
Yaklaşık bir saatlik basın toplantısında, sanatçılara yapılacak destek ile küresel dolaşım ve üretim haklarının da tazelenebileceğine değinen Güreli, oluşturulabilecek kurumsal teşviklerle dünyaca ünlü müzelerin ve koleksiyonların Türkiye çağdaş sanatına odaklanmalarının mümkün olduğunu belirtti. 
Konuşmasında sık sık T.C. Ticaret Bakanlığı ve mevzuatına göndermede bulunan Güreli, ilgili kanun ve mevzuatta yapılacak değişikliklerle, özel kurumların sanata yapacakları yatırımların ve ilgili devlet teşviklerinin sayesinde kültür merkezleri, müzeler, fuarlar ve diğer kuruluşların çoğalmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.
 
Güreli toplantıda ayrıca, eleştiri ve haberleriyle alanında saygın ve küresel bir kültür-sanat mecrası sayılan The Art Newspaper'ın Türkçe edisyonunun "Sıfırıncı Sayı" koleksiyon versiyonu ile fuarda okurları ve meraklılarıyla ilk kez buluşacağının müjdesini verdi. Türkçe yayımlanacak aylık gazete, 120 TL'den satışa sunulacak.
 
 
22 FARKLI ÜLKE, 67 ULUSLARARASI GALERİ
 
Cİ 18'in detaylarının da basın ve kamuoyuna sunulduğu basın toplantısında, Tersane İstanbul'da izleyicileri bekleyen etkinlikler, konuk sanatçı ve kurumlar ile, özel ihtiyaç alanlarından detaylar da paylaşıldı. Buna göre, 67 Uluslararası Galeri ve 22 farklı ülkeyi bu yıl bir araya getirecek Cİ 18'de, 9 özel küratöryel yerleştirme, 13 ayrı panel ile bir araya taşınırken, 14 ülkeden 21 kurum, müze, sanat derneği, vakıf ve sanat kulübü de bir araya geliyor olacak.
 
 
İBB İLE Cİ 18 DENİZ SEFERLERİ
 
Ali Güreli'nin fuarla ilgili sunumunda öne çıkan bir diğer unsur da, yakın zaman önce yine Haliç'teki Feshane'de 20'ye yakın küratör ve 300 civarında çağdaş sanatçı işbirliğinde düzenlenen "Ortadan Başlamak" sergisi ile gündeme gelen İBB Kültür'ün Cİ 18'e de verdiği lojistik ve deneyim katkısı olarak dikkati çekti. Buna göre, yine yakın zaman önce açtığı Müze Gazhane, Metro Han Sergi Merkezi ve Casa Botter ile Sevgi Soysal Kütüphanesi - Atatürk Kitaplığı gibi pek çok faaliyetiyle adını duyuran İBB Kültür, Cİ 18'in şehir içi tanıtım planlamasında billboard ve diğer kentsel duyuru unsurlarıyla aktif katılım sağlıyor olacak. 
 
İBB ayrıca, Hasköy'den ek Şehir Hatları Vapur seferleri ile, Deniz Taksi gibi ulaşım hizmetleri üzerinden düzenlenen 237 kalkışlı özel ring seferi sistemi ile bu yıl Cİ 18'e gelmesi hedeflenen en az 30 bin ziyaretçiyi İstanbul'un çeşitli noktalarından fuara en yakın nokta olan İstanbul Hasköy iskelesine taşıyacak. Fuar bu kapsamda, Kadıköy-Hasköy, Üsküdar-Hasköy ve Beşiktaş-Kabataş, Karaköy - Hasköy seferlerine gün boyunca ev sahipliği yapacak. 
 
 
C18'deki GALERİ VE İNİSİYATİFLER, MÜZELER
 
Cİ 18'in bu yılki ulusal ve uluslararası katılımcıları da, yapılan basın toplantısı ile resmi olarak kesinleşti."Yard" isimli küratöryel ve kamusal sanat eserleri alanı, ya da küratör Hasan Bülent Kahraman'ın "Belki de bu bir şakadır," temalı sergisiyle dikkat çekeceği fuarda Türkiye ve dünyadan özetle şu kurum ve inisiyatifler yeni proje ve sanatçılarıyla görücüye çıkacak:  
 
GALERİLER:
 
+2 presented by Dastan, Tahran; .artSümer, İstanbul; 193 Gallery, Paris; 4710 Gallery,  Tiflis; Ab Gallery, Seul; Ambidexter, İstanbul; Anna Laudel, Düseldorf, İstanbul; Arma  Gallery, Madrid; Art On İstanbul, İstanbul; Aspan Gallery, Almati; Bavan Gallery, Tahran;  Bfm Art Center, Wuzhong City; Bogena Galerie, Saint Paul de Vence; Bozlu Art Project,  İstanbul; BüroSarıgedik, İstanbul; Callirrhoë, Atina; C.A.M. Gallery, İstanbul; Collect Gallery,  Sofya, İstanbul; C24 Gallery, New York; Den art, Antalya; Dirimart , İstanbul; Furiosa,  Meksika; Galeri 77, İstanbul; Galeri Bosfor, İstanbul; Galeri Nev İstanbul, İstanbul; Galeri  Siyah Beyaz, Ankara; Galeria Joan Gaspar, Barselona; Galeria Senda, Barselona; Gallery  Schmidt, Zürih; Hofa, Londra; Ibi Art Gallery, Johannesburg; In The Gallery, Mayorka; Inloco Gallery, Dubai; Kairos, İstanbul; Kalashnikovv Gallery, Johannesburg; Karpuchina Gallery,  Prag; Lazy Mike Gallery, Riga; Leila Heller Gallery, Dubai, New York; Mariana Custodio  Gallery, Lizbon, İstanbul; Mark Hachem, Paris, Beyrut; Martch Art Project, İstanbul; Maze Art  Group, Tahran; Merkur, İstanbul, Muse Contemporary, İstanbul; Öktem Aykut, İstanbul;  Omelchenko Gallery, Moskova; Pg Art Gallery, İstanbul; Pi Artworks, Londra, İstanbul;  Pilevneli, İstanbul; PILOT, İstanbul; Piramid Sanat, İstanbul; Red Art Istanbul, İstanbul;  Rıdvan Kuday Gallery, Diyarbakır; Sanatorium, İstanbul; Sconci Gallery, Dubai; Sevil  Dolmacı Art Gallery, İstanbul; SGR Galeria, Bogota; Simbart Projects, İstanbul; Sistema GALLERY, Moskova; Soda, İstanbul; The Pill®, İstanbul; The Why Not Gallery, Tiflis; Villa  del Arte Galleries, Barselona, Amsterdam; Vision Art Platform, İstanbul; x-ist, İstanbul;  Yvonne Hohner Contemporary, Karlsruhe; Zilberman I İstanbul, Berlin 
 
İNİSİYATİFLER:
 
Ka Atölye, Ankara; Kıyı Projects, Antalya; Koli Art Space, İstanbul; Noks Art Space, İstanbul 
 
KURUM VE MÜZELER
 
ArtFactory, İstanbul; Baksı Müzesi, Bayburt, Biriz Dayanışma Derneği, İstanbul; Borusan  Contemporary, Istanbul, Contemporary Istanbul Vakfı, Istanbul; EKAV Vakfı, İstanbul,  DİFOART, İstanbul; halka sanat projesi, Bodrum; İstanbul Kitapçısı, İstanbul; Patika  Kitabevi, İstanbul; Taksim Sanat, İstanbul ve Taex, Nice 
 
 
ULUSLARARASI PANELLER, UZMAN KONUŞMACILAR
 
Cİ 18 Fuarı bu yıl çatısı altında yapılacak özel temalı konuşma ve panelleriyle de sanatseverlerin ajandasını tayin edecek. Buna göre 28 Eylül Perşembe saat 13:20-14:15 arasında Mehmet Kalyoncu ile Levent Erden, "4T" başlığı altında tabiat, tasarım, toplum ve teknolojiyi konuşacak. Aynı gün Yeşim Uygur'un  saat 16:30 - 17:30 arasında "Dijital Çağda Ulaşılabilir Sanat"tan bahsedeceği fuarda öte yandan, Marcel Wanders de 29 Eylül Cuma saat 11:00 ve 11:40 arası, "Ürün Tasarımı ve Sanat Arasındaki Bağlantı"dan söz edecek. Cuma günü saat 13:30'da ise, Ömer Pekin ve Aslı Ünal, "Sanat, Mimarlık ve Sürdürülebilirliğin Bir Araya Geldiği Yer"i konuşurken, 15:00 ve 15:45 arası ise Sergen Şehitoğlu ve Enise Burcu Derinboğaz, "Teknik Araçlarla, Yeniden Üretim Çağında Sanat Eseri"ni tartışacak. Cİ 18'le ilgili yapılacak panellere ayrıca, Tarihi kültürel çevre koruma, müzebilim, dinsel kültürel sosyal tarih, toplumsal hafıza ve mimarlık tarihi alanlarında çalışmaları olan  İBB Kültür A.Ş.Direktörü Mahir Polat da konuşmacı olarak katılacak.