Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Hazal Selçuk’tan 100. Yıla özel yeni albüm “Sessiz Şarkılar”

Hazal Selçuk’tan 100. Yıla özel yeni albüm “Sessiz Şarkılar”

Hazal Selçuk’tan 100. Yıla özel yeni albüm “Sessiz Şarkılar”08 Eylül 2023 - 11:09
İçinden Dede Efendi, Âşık Veysel, Timur Selçuk geçen şarkılar, yepyeni bir albümde bir araya geliyor. Hazal Selçuk uyarlama ve yorumu kendisine ait olan 14 şarkıdan oluşan, ‘’Sessiz Şarkılar’’ adını verdiği yeni albümüyle, Cumhuriyet’in 100. Yılında, 24 Ekim’de müzikseverlerle buluşacak.

‘’Bazı şarkılar vardır hayat boyu gittiği her yere götürür insan.  Yıllar boyu bazen yüksek sesle bazen de içinden söylemeye devam eder onları. Yine bazı şarkılar vardır; notası yazılmıştır, kâğıt üzerinde seslendirilmeyi beklerler sanki. Ve bazı şarkılar vardır onlar her yerdedir. Artık şarkıcıya ihtiyaçları yoktur; denize, dağa, rüzgâra, toprağa nüfuz etmişlerdir.’’

Hazal Selçuk, yeni albümünün giriş şarkısında bu şekilde tasvir ediyor ‘Sessiz Şarkılar’ı.

24 Ekim’de tüm müzik platformlarında dinleyici ile buluşacak olan albümde Dede Efendi, Kemâni Kevser Hanım, Âşık Veysel, Vecdi Seyhun, Doğan Canku ve Timur Selçuk’tan bestelerin yanı sıra anonim türküler de yer alıyor; Atladım Girdim Bağa, İnce Memet, Yemen Türküsü gibi. Gülnihal, Nihâvend Longa, Uzun İnce bir Yoldayım, Dil Bestenim Meshûrunum, Takalar, Evvel Benem Âhir Benem (Ben de Halimce Bedreddin’em) gibi eserlerin yorumlandığı albümün isim babası ise Timur Selçuk.

Albümün isim babası Timur Selçuk

Hazal Selçuk, albümün isim öyküsünü ise şöyle anlatıyor: ‘’Yıllar önce İstanbul trafiğinde beklerken babam direksiyon koltuğundan bana dönüp; ‘Bir albüm yapalım, içinde az enstrüman, bolca vokal olsun. İsmini de Sessiz Şarkılar koyalım demişti. Bu konuşma, Yemen Türküsü’nü kaydederken aklıma geldi. Cumhuriyet’in 100. yılında doğacak “Sessiz Şarkılar” çok sesli bir albüm. Bu albümün gerek tanınan, bilinen, gerekse anonim bestecilerin kaleminden çıkmış bütün eserleriyle dinleyicisine coşku, umut ve huzur taşımasını arzu ediyorum.” Ve ekliyor Hazal Selçuk: “Hüzün Anadolu topraklarında müzikal olarak en güzel ifade edilmiş duygulardan biri. Hayatın hüzünlü yanını yadsımadan zorlukların aşılabileceği, topraklarımızdaki zengin müzikal kaynakların en zor zamanlarda bize destek olabileceğine dair bir mesajı var sanki albümün.

Bu albümdeki şarkılar çocukluğumdan bu yana hayatımın her evresinde bana güç vermiş hatta benimle seyahat etmiş, bazılarını değişik ülkelerde Türkçe bilmeyenlere bile öğrettiğim eserler.  Öğrettiğim şarkıların en başında Uzun İnce Bir Yoldayım geliyor. Nerede olursam olayım kendimi ait hissettiğim kültürün ve toprakların içinden doğmuş bu eserleri sesim yettiğince yorumlamaya çalıştım. Bir yıldır bu sürecin içindeyim ve süreçten çok büyük keyif aldım. Umarım bu dinleyenlere ulaşır.’’

‘’Bu albümde dolu dolu babam var’’

Kimi şarkıların enstrümansız icra edildiği, bazılarına sadece perküsyon, bazılarına da ney, tanbur, ud, bağlama başta olmak üzere çeşitli enstrümanların eşlik ettiği Sessiz Şarkılar, 14 şarkıdan oluşuyor. Albümde birçok düzenleme, sesler ve vokallerle oluşturulan ses manzaraları Hazal Selçuk’a ait. Nihavend Longa’nın vokal ve orkestra düzenlemesi Timur Selçuk tarafından yapıldığını anlatırken de şöyle diyor sanatçı: “Adeta babamla işbirliği içinde düzenlemiş olduğum birkaç şarkı var albümün içinde. Örneğin Vecdi Seyhun’un Dil Bestenim Meshurunum isimli eserinin ana melodisine babamın yazmış olduğu ikinci sesten yola çıkarak enstrümantal düzenleme ekledim. Bu albümde dolu dolu babam da var.” Diğer Timur Selçuk eserleri Yol Verin Dağlar, Sakın Küfür Etme Memet, Evvel Benem Ahir Benem de bu albüm için Hazal Selçuk tarafından uyarlanmış.

Çocuk kalbinden bugüne taşıdığı şarkı da albümde

Cumhuriyetimizin 100. Yılında 24 Ekim’de müzikseverlerle buluşacak olan albümü için bir de teşekkürür var Hazal Selçuk’un: “Takalar çocukluğumdan bugüne kalbimde taşıdığım şarkıların başında geliyor. Sevgili Doğan Canku büyük bir cömertlikle bu şarkısını yorumlamam için bana izin verdi.  Kendisine minnettarım. Aynı şekilde sayın Vecdi Seyhun’un ailesine bana gösterdikleri sıcak, içten yaklaşım için çok teşekkür ederim.”