Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Göbeklitepe'ye uluslar arası ilgi

Göbeklitepe'ye uluslar arası ilgi

Göbeklitepe'ye uluslar arası ilgi29 Temmuz 2019 - 12:07
Türkiye’nin Göbeklitepe yılında Yunus Emre Enstitüsünün davetlisi 21 ayrı ülkeden gelen genç arkeolog ve sanat tarihçisi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı katkılarıyla Göbeklitepe’yi ziyaret etti.

Yunus Emre Enstitüsü 2019 Yaz Okulları temalarından biri olan “Dünya Mirasında Türkiye : Arkeoloji” Yaz Okulu’na dünyanın dört bir yanından katılan gençler tarihin sıfır noktası olarak nitelendirilen Göbeklitepe’yi ziyaret ettiler.

 

“Dünya Mirasında Türkiye : Arkeoloji” Yaz Okulu, 21 ayrı ülkeden gelen arkeoloji, sanat tarihi, tarih ve coğrafya gibi bölümlerde okuyan veya bu bölümlerden mezun olmuş gençlerden oluşuyor. Kariyerlerini inşa ettikleri alanda Türkiye ile sağlam bağlar kurmakta olan Arkeoloji Yaz Okulu katılımcıları ülkemizin dünya kültürel mirasındaki paha biçilmez hazinelerini Troya ve Efes’te keşfetmeye başladılar.

 

Ülkemizin birbirinden değerli tarihi mekânlarını ve arkeolojik alanlarını gezen katılımcılar, alanlarında uzman Türk akademisyenlerle buluşup bilgileniyor, müzeleri profesyonel rehberler eşliğinde adeta bir seminer dersi alır gibi geziyor ve böylelikle Arkeoloji sahasında Türkiye’nin bilgi birikimine, tecrübesine, yapılan titiz çalışmalara ve bilimsel üretime yakından şahit oluyorlar. Katılımcılar Gaziantep programının ardından dün Şanlıurfa Müzesi, şehir merkezi ve Harran’ı ziyaret ettikten sonra bugün de dünya insanlık tarihinde son yılların en büyük arkeolojik keşiflerinden biri olan Göbeklitepe’deydi.

 

Müteveffa Alman arkeolog Klaus Schmidt ve Türk meslektaşlarının özverisiyle gün yüzüne çıkan Göbeklitepe’yi Arkeoloji Yaz Okulu katılımcılarına Şanlıurfa Müze Müdürü ve Göbeklitepe Kazı Heyeti Başkanı Celal Uludağ gezdirip anlattı. Katılımcıları Göbeklitepe’de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını dile getiren Uludağ, “Hepsinin fikrini aldık, hepsi çok memnunlar. Sanat tarihçisi ve arkeolog arkadaşlar burada çalışmak istiyor. Biz de onlara bunu teklif ettik. Gelecek yıllardaki kazı çalışmalarında inşallah onları burada değerlendirebiliriz” diye ifade etti.

 

Hayalim bir gün burada kazı yapabilmek

Göbeklitepe ziyaretinde İran’dan gelen Yaz Okulu katılımcılarından Arkeolog Shadi Kalantar Ghoreishi Harandi “İran’dan geliyorum, Arkeoloğum. Göbeklitepe tarihin sıfır noktası, burayı görmek beni çok heyecanlandırdı. Hayalim bir gün burada kazı yapabilmek. Bu fırsat için Yunus Emre Enstitüsü’ne çok teşekkür ederim. Arkeoloji Yaz Okulu ile sadece kazı alanlarını değil aynı zamanda gezdiğimiz yerlerin kültürünü de öğrendik. Bu yaz okulunda birbirinden farklı kültürü, tarihi ve gelenekleri öğrendik. Unutulmayacak bir deneyim” şeklinde duygu ve izlenimlerini ifade etti.

 

Soru ve yorumlarla adeta akademik bir açık hava seminerine dönüşen Göbeklitepe gezisinin ardından katılımcılar Sakin Şehir (CittaSlow) Halfeti’ye geçtiler.

 

Dünya Kültür Mirasında Türkiye: Arkeoloji Yaz Okulu 2019 yılında Yunus Emre Enstitüsü tarafından hayata geçirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığının katkıları ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çorum Valiliği işbirliğinde gerçekleştirilen Yaz Okuluna 21 ülkeden 21 genç arkeolog, sanat tarihçisi, sosyal bilimci katılıyor. Program Çanakkale’den başlayarak sırasıyla Efes, Gaziantep ve Şanlıurfa’da devam etti. Programın kalan kısmında katılımcılar Ankara’da Anadolu Medeniyetleri Müzesini ziyaret edecek; Çorum’da Hitit Medeniyetini Hattuşaş Kazıları Başkanı eşliğinde tanıyacak ve son olarak İstanbul’a geçerek 04 Ağustos 2019 tarihinde programı noktalayacak.

 

Katılan Ülkeler: ABD, Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Bosna-Hersek, Çekya, Çin, Fas, Güney Kore, Gürcistan, Hırvatistan, Hindistan, İtalya, Kazakistan, İngiltere, İran, Lübnan, Malezya, Mısır, Romanya, Tunus, Ukrayna