Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Geeva Flava Montreux sahnesinde

Geeva Flava Montreux sahnesinde

Geeva Flava Montreux sahnesinde12 Temmuz 2022 - 09:07

Çağdaş Ertuna

 

 

Birçok müzisyen için Montreux’de çalabilmek, festival programında yer almak bir prestij unsuru. Montreux Caz Festivali her müzik türüne açık ve eşit mesafede. Çünkü kurucusu Claude Nobs müziğin temelinin caz olduğuna inanıyor. O yüzden ilk günden beri her müzik türüne yer vermiş festival programında. Aynı anda bir klasik piyano yarışması da yapılıyor, elektronik müzikle sınırlar da zorlanıyor. Dünyanın her yanından müzikle ilgilenenler temmuz ayında Montreux’ye koşuyor. Festivalin Türkiye’yle de güçlü bir bağı var, “Bugün burada olmayı, bu festivalin gerçekleşmesini Ahmet Ertegün’e borçluyuz” diyor festival komitesinde yer alan Peter G. Rebeiz. Festivalin gerçekleşmesi müzisyenlerle dostluğuyla ve çılgın partileriyle bilinen Claude Nobs’un bundan tam 55 yıl önce Ahmet Ertegün’ün müzik şirketi Atlantic Records’ın kapısını çalmasıyla başlıyor.

İsviçre’nin de katkısıyla Montreux’yü bir festival şehri hâline getiriyor Claude Nobs. Montreux’de tam iki hafta boyunca festivalle yatılıp festivalle kalkılıyor. Carlos Santana’dan Quincy Jones’a kimi ararsanız burada görmek mümkün oluyor. Geçen yıl programda tanıdık bir grup vardı: Hollanda’da doğan Türk grubu Altın Gün. Altın Gün, Hollanda ve Türkiye’den sonra ABD medyasının da dikkatini çekti, New York Times’a da konu oldu. Hikâyesi de ilginç: Hollandalı müzisyen Jasper Verhulst, 2016’da bir grupta basgitar çalarken kariyerinde yeni bir yön arayışında. Verhults, bir akşam 1970’li yıllardaki favori Türk rock şarkılarını dinlerken geleneksel Türk melodilerinin psikedelik rock müziğiyle harmanlanmasından etkilenerek, “İşte yapmak istediğim bu” diyor.

Şarkıları kendisiyle birlikte cover yapacak müzisyenler bulmak için Amsterdam’daki Türk marketlerine ilanlar asıyor, Facebook’tan da paylaşımlar yapıyor. Bugün altı kişilik bir grup olan Altın Gün’ün Türk üyeleri Merve Daşdemir ve Erdinç Ecevit, Facebook’taki o ilanlar sayesinde gruba katılıyor. Grubun kalan üyeleri İngiliz ve Hollandalı isimlerden oluşuyor. 2019’da Türkçe şarkılarla ilk kez bir grup, Grammy ödüllerine aday gösteriliyor. Altın Gün, tam da ABD ve Avrupa’da önemli festivallerde sahneye çıkmaya hazırlanırken pandemi başladı ama geçen yıl İstanbul Caz Festivali ve Montreux Caz Festivali’yle pandemi sonrası iyi bir başlangıç yaptılar.

Bu yıl ise Geeva Flava, Montreux Jazz Festival’de 14 Temmuz’da sahneye çıkıyor. 2013 yılında kurulan müzik topluluğu Geeva Flava, eserlerinde caz, rock, folk ve elektronika gibi çeşitli türleri harmanlıyor. Profesyonel yolculuklarına 2016 yılında çıkardıkları kendi adlarını taşıyan albümle başladılar. Aynı yıl İKSV Genç Caz yarışmasını kazandılar. Geçen yıl “Hadal Zone” isimli albümlerini yayınladılar, şimdi ise “Tayakadın” adlı ilk single’ını yayınladıkları yeni albümleri üzerinde çalışıyorlar. Bu yıl 16 Temmuz’a kadar devam edecek olan festivalin programında Diana Ross, Björk, Nick Cave & the Bad Seeds, Herbie Hancock, Jamie Cullum, Ibrahim Maolouf, Sam Ryder Celeste, Stormzy, Asaf Avidan, Patrick Watson, Jeff Beck ve Johnny Depp gibi isimler de var. Belli ki Geeva Flava adını bundan sonra daha çok duyacağız..