Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Frida Kahlo’nun ‘dijital’ dünyası

Frida Kahlo’nun ‘dijital’ dünyası

Frida Kahlo’nun ‘dijital’ dünyası24 Temmuz 2021 - 12:07
Frida Kahlo’nun dijital sergisi sanatseverlerle buluştu. Sergide, Kahlo’nun 26 eseri, 35 dakikalık projeksiyon gösterisiyle izleyicilere sunuluyor.

Meksikalı sanatçı Frida Kahlo’nun çalışmalarını deneyimlemenin yeni bir yolu daha var. Kahlo’nun eşi, ressam Diego Rivera ile birlikte yaşadığı Mexico City’deki La Casa Azul’u ziyaret etmeye gelen sanatseverler, artık seyahat rotalarına ikinci bir durağı da ekleyebilecekler. Meksikalı multimedya deneyimi şirketi Cocolab, “Frida:La Experiencia Immersiva” başlıklı dijital sergiye ev sahipliği yapıyor. Şehirdeki Fronton Mexico’da yer alan sergide, Kahlo’nun 26 eseri, 35 dakikalık bir projeksiyon gösterisiyle büyük ekranlarda izleyiciye aktarılıyor. Serginin küratörlüğünü Iñaki Barcos Melga üstleniyor. Sanatçı kendi portrelerinde deneyimlerini, geçirdiği kazanın etkilerini ve hastalıkla mücadelesinin yanı sıra Rivera ile olan ilişkisinin hikâyesini de anlatıyor. Bu da sanatçının eserlerini birer otobiyografiye dönüştürüyor.

 

İki buçuk yıl sürdü

 

Yapımı iki buçuk yıl süren deneyim, Frida Kahlo’nun “The Two Fridas”, “Girl with a Death Mask”, “Me and My Parrots” ve “The Broken Column” isimli tablolarını ve sanatçının mektuplarından derlenen anlatımı Meksika müziği eşliğinde izleyicilere sunuyor. Sergide, Kahlo’nun kişisel hayatı ve sanat hayatının 360 derecelik bir vizyonunu sunmak için 90 projektör ve 50 hoparlör kullanıldı. Ayrıca burada ziyaretçilerin dijital olarak çizebilecekleri interaktif bir “Serbest Vuruş” enstalasyonu ve Kahlo’nun sanat eserlerinde kendilerini en iyi temsil eden figürleri seçebilecekleri “Fantastik Yaratıklar” odası da bulunuyor. Cocolab, internet sitesinde bu deneyimle ilgili “‘Frida:La Experiencia Immersiva’, Frida Kahlo’nun eserlerini anlatan ve onu anıtsal bir ölçekte müzik ve dijital animasyon eşliğinde sunan sürekleyici ve çok duygusal bir deneyim” sözlerini kullandı.

Frida Kahlo’nun akrabalarından Mara de Anda, France Press’e verdiği demeçte “Bu sergi, Frida’nın biraz aşinalık ve samimiyet içeren yapıtlarını tanımanın bir yolu. Frida’nın çok avangard ve modern olduğuna inanıyorum. Bu yüzden de bu mükemmel uyuyor. Zamanın ötesinde bir kadındı” dedi.

 

Etiketler: Frida Kahlo