Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Filistinli yazarın Frankfurt Kitap Fuarı’ndaki ödül töreni iptal edildi

Filistinli yazarın Frankfurt Kitap Fuarı’ndaki ödül töreni iptal edildi

Filistinli yazarın Frankfurt Kitap Fuarı’ndaki ödül töreni iptal edildi15 Ekim 2023 - 05:10
Ödülün organizatörleri, 1949'da Filistinli bir kızın İsrail askerleri tarafından öldürülmesini konu alan romanın ödüllendirileceği etkinlikten geri adım atmanın nedeni olarak İsrail-Hamas savaşını gösterdi.

The New York Times’ın haberinde ödülü düzenleyen Alman edebiyat derneği Litprom'a göre, gelecek hafta Frankfurt Kitap Fuarı'nda Filistinli bir yazarın romanının onurlandırılması için düzenlenecek ödül töreni "İsrail'deki savaş nedeniyle" cuma günü iptal edildiği bildirildi.

Adania Shibli'nin "Küçük Bir Ayrıntı" adını taşıyan romanı Alman yayıncısı Berenberg Verlag'a göre, 1949'da Filistinli bir Bedevi kıza İsrail askerleri tarafından tecavüz edilip öldürülmesinin gerçek hikayesini anlatıyor.

Kitabın Arapçadan tercüme edilen Almanca versiyonu 2022'de yayınlandı ve daha önceki bir İngilizce çevirisi 2020'de Ulusal Kitap Ödülü'ne ve 2021'de Uluslararası Booker Ödülü'ne aday gösterildi.

Törenin amacı, romanın her yıl Afrika, Asya, Latin Amerika veya Arap dünyasından bir yazara verilen ve küresel yayıncılık endüstrisinin en büyük buluşmalarından biri olan Frankfurt Kitap Fuarı'nda sunulan bir Alman edebiyat ödülü olan 2023 LiBeraturpreis ödülüne layık görülmesinin kutlanmasıydı.

Almanya'da romanla ilgili tartışmalar bu yaz Litprom jürisinde yer alan gazeteci Ulrich Noller'in edebiyat ödülünü Shibli'nin romanına verme kararı üzerine istifa etmesiyle başladı. Sol eğilimli bir Alman gazetesi olan Die Tageszeitung'dan bir edebiyat eleştirmeni, bu hafta kitabı "İsrail Devleti'ni bir cinayet makinesi" olarak tasvir etmekle suçlayarak tartışmayı yeniden alevlendirdi; ancak diğer Alman eleştirmenler romanı övdü.

Frankfurt Kitap Fuarı Direktörü Juergen Boos, yaptığı açıklamada, organizasyonun "Hamas'ın İsrail'e yönelik barbar terörünü" şiddetle kınadığını belirterek, "Düşüncelerimiz kurbanlar, onların yakınları ve bu savaştan acı çeken tüm insanlarla birliktedir." dedi. Boos açıklamasında aynı zamanda İsrail'e yönelik terörün, “İsrail’le dayanışma içinde olan” Frankfurt Kitap Fuarı'nın tüm değerleriyle çeliştiğini sözlerine ekledi. Bu nedenle fuarın "Yahudi ve İsrail seslerini özellikle görünür kılmak" istediğini ekleyerek fuara bazı ek programlar ekleneceğini açıkladı.

 

Ödül töreninin iptal edilmesinin ardından bazı yayıncı kuruluşlar ve yazarlar fuardan çekildiklerini duyurdu.

 

İptal kararına tepki gösteren Sharjah Kitap Fuarı, X platformundaki paylaşımlarında, "Kültür ve kitapların insanlar arasındaki diyalogu ve anlayışı teşvik etme rolünü destekliyoruz. Bu rolün şimdi her zamankinden daha önemli olduğuna inanıyoruz." ifadelerine yer verdi.

Cezayirli yazar Said Khatibi de yayınladığı mesajda, "Frankfurt Kitap Fuarı'nın, Gazze'deki trajedi karşısında taraf tutma kararını ve ayrıca Filistinli yazar Adania Shibli'ye yönelik haksızlığı göz önüne alarak, edebiyatın görüşleri bir araya getirmede rol oynamasını umduğumuz bir dönemde almış olduğu karara karşı, bu yıl Frankfurt Kitap Fuarı'ndaki katılımımı iptal etmeye karar verdim." açıklamasında bulundu.

PublisHer platformu ise "Frankfurt Kitap Fuarı organizatörlerinin son duyurusu göz önüne alındığında, bu yılki katılımımızı geri çekmeye karar verdik. Kültür ve kitapların insanlar arasında diyalogu ve anlayışı teşvik etme rolünü destekliyoruz. Bu rolün şimdi her zamankinden daha önemli olduğuna inanıyoruz." değerlendirmesiyle fuardan çekildiğini açıkladı.