Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » 'Etel Adnan'ın çok renkli kozmosu'

'Etel Adnan'ın çok renkli kozmosu'

'Etel Adnan'ın çok renkli kozmosu'07 Nisan 2021 - 10:04
Ressam, yazar ve şair Etel Adnan'ın 60 yıllık üretiminin tüm dönemlerini kapsayan retrospektif niteliğindeki "Etel Adnan: İmkânsız Eve Dönüş" adlı sergi, dün Beyoğlu'ndaki Pera Müzesi'nde açıldı. Sergi, sanatçının savaş, göç, kayıplarla geçen yaşamına ve çok katmanlı dünyasına ışık tutuyor.
 
Gizem Çetimen
 
Pera Müzesi'nin yeni sergisi "Etel Adnan: İmkânsız Eve Dönüş", dün müzenin Beyoğlu'ndaki binasında sanatseverlerle buluştu. Küratörlüğünü Serhan Ada ile Simone Fattal'ın birlikte üstlendiği retrospektif niteliğindeki sergi, 1925 yılında Beyrut’ta çok dilli, çok dinli, çok kültürlü bir ailede dünyaya gelen Etel Adnan’ın bu zengin kimliği yansıtan eserlerini İstanbul’a taşıyor. Salgın sebebiyle tüm sosyal mesafe önlemlerinin alındığı müze binasında sergi için dün basın mensuplarına 'yüz yüze' iki aşamalı bir öngösterim yapıldı. Saat 11.00'de başlayan ilk öngösterime Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü M. Özalp Birol, serginin küratörlerinden Serhan Ada ve basın mensupları katıldı.
 
Serginin açılış konuşmasında M. Özalp Birol, "Çağımızın büyük entelektüellerinden biri olan Etel Adnan'ı ülkemizde ilk kez ve retrospektif bir yaklaşımla düzenlediğimiz anlamlı bir sergide selamlıyoruz. Şair, yazar ve ressam; insana, doğaya siyasal ve toplumsal olaylara son derece duyarlı, öncü bir düşün insanı. Sergimizde yer alan yapıtların sanatseverleri Etel Adnan'ın çok yönlü çok dinli, çok kültürlü, çok renkli ve farklılıkları kucaklayan kozmosunda eşsiz bir yolculuğa çıkaracağına inanıyoruz" dedi.
 
 
"Etel'in tüm eseri bir şiirdir"
 
Serginin kataloğuna göre Şam doğumlu Müslüman Arap bir baba ile İzmirli Ortodoks Rum bir annenin, her ikisinin de cemaatlerinden dışlanmasına sebep olan evliliğinden dünyaya gelen Etel Adnan’ın tüm yapıtları, köklerinin izlerini taşıyor. Serginin küratörlerinden Serhan Ada, Adnan'ın kimliğinin göç, sürgün ve iltica gibi kavramlarla şekillendiğini belirtti. Sergiyi düzenlerken sanatçının eserlerini bütüncül bir yaklaşımla ele aldıklarını anlatan Ada, "Etel’in tüm eseri bir şiirdir. Bildiğimiz şiir biçiminde, manzum olmayanlar da dâhil" dedi.
"Etel Adnan: İmkânsız Eve Dönüş"te sanatçının yağlı boya, desen, baskı, seramik, halı, leporello (akordeon şeklinde katlanmış defter) ve film gibi çok farklı alanlarda ürettiği eserler yer alıyor. Ayrıca binanın üçüncü katına yayılan sergide, Adnan'ın sanatsal üretimlerinin yanı sıra farklı dönemlerde yapılmış söyleşilerinin video kayıtları da izleyiciyle buluşuyor.
 
 
Sürgün ve savaşın hayaleti
 
Serginin kataloğundaki metne göre Etel Adnan, 1925 yılında Beyrut'ta dünyaya geldi. Öğrenimine bir Fransız okulunda başlayan Adnan, daha sonraları kazandığı bursla Paris’teki Sorbonne Üniversitesi’nde felsefe ve estetik eğitimi aldı. Ardından ABD’ye göç eden ve doktora eğitimine Berkeley ve Harvard gibi üniversitelerde devam eden sanatçı, Arap dünyasındaki hareketlilik sürerken 1972 yılında Beyrut’a, kendi deyimiyle 'sürgünden sürgüne' döndü. Beyrut’tan yeniden gönüllü sürgüne, Kaliforniya’ya gitti ve böylece hayatının geri kalanını, Amerika-Lübnan-Fransa üçgeninde sürdürmeye devam etti. Resim yapmaya, edebiyata olan ilgisini keşfettikten çok sonra 1959 yılında başlayan Etel Adnan, eserlerini ilk olarak San Francisco’daki sanat merkezleri ve galerilerde sergilemeye başladı. Beyrut’a geri döndüğü döneme kadar geçen sürede leporello ve kilim dokuma sanatlarına olan ilgisinin farkına vararak bu alanlara yöneldi. Beyrut’ta Al Safa gazetesinde çalışırken Suriyeli ressam Simone Fattal ile tanıştı. Fattal’la ortak bir atölyede çalışmaya başlayan Adnan, kısa bir süre sonra Lübnan’daki ilk kişisel sergisini Beyrut, Dar-al Fan’da açtı. Sergi, 8 Ağustos tarihine kadar Pera Müzesi’nde ziyaret edilebilir.  
 
Etiketler: Etel Adnan