Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » ‘Dayanışmayı hissediyoruz’

‘Dayanışmayı hissediyoruz’

‘Dayanışmayı hissediyoruz’16 Mart 2023 - 12:03
Fransa’daki Fondation de France Vakfı, Türkiye ve Suriye’deki depremzedeler için birçok ünlü sanatçının katıldığı yardım konseri düzenledi. Türkiye’den Fazıl Say’ın sahne aldığı konserde 2.3 milyon euro bağış toplandı.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve Türkiye ile Suriye’de büyük yıkıma yol açan depremin yaraları dayanışmayla sarılıyor... Dünyadan deprem bölgesine yapılan destekler hız kesmeden sürüyor. Fransa hükümeti tarafından desteklenen bir yardım kuruluşu olan Fondation de France iş birliğinde Paris’te ‘Deprem Karşısında Tek Yürek’ adıyla dayanışma konseri düzenledi. Çok sayıda ünlü Fransız şarkıcının yer aldığı konsere Türkiye adına Fazıl Say katıldı. Olympia Konser Salonu’nda düzenlenen gecede Say, “Kara Toprak” bestesiyle Türkiye’yi temsil etti.
 
Say, konserde yaptığı konuşmada depremlerden etkilenenlerden bahsederek, konser etkinliğine katılan sanatçılara teşekkür etti. Say, “Bir Türk vatandaşı olarak, Fransız halkının dayanışmasını hissediyorum” diye konuştu. Say daha sonra sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Fransa’da deprem dayanışma konserinde milyonlarca euro bağış yapıldı. Paris’in Olympia salonunda ve televizyonların başında... Ben tüm katılımcılara, sanatçılara ve yardım eden herkese teşekkür ettim bir Türk vatandaşı olarak. Paris’te büyük bir akşamdı” ifadelerini kullandı. Patrick Bruel, Zaz, Gims, Laurent Voulzy, Andre Manukyan, Claudio Capeo, Yael Naim, Chimene Badi, Isabelle Boulay, Santa, Suzane gibi sanatçıların sahne aldığı gecede Fondation de France hesaplarına 2.3 milyon euro bağış yapıldı. Gecede France 2 TV ekibinin deprem bölgesinden görüntüleri de katılımcılarla paylaşıldı.
 
 
Geceye “Kara Toprak” bestesiyle katılan Fazıl Say, “Büyük bir yıkım, pek çok büyük il yerle bir oldu. Burada çok etkileyici bir organizasyona tanık oldum. Bir Türk sanatçı olarak yüreğimin derinlerine dokunduğunu söylememe izin verin” dedi.
Konser gelirini bağışlayacak
 
“Je veux” adlı şarkısıyla büyük bir hayran kitlesine ulaşan Zaz ile “Her yerde kar var” şarkısının ünlü bestecisi Salvatore Adamo da gecede sahnede aldı. Mart ve nisan ayında Türkiye’de konser verecek olan Zaz, geceden elde edilecek gelirin depremzedelere bağışlanacağını açıkladı. Fransız televizyonlarından canlı yapılan yayına Fransız arama kurtarma görevlilerinden Philippe Besson da katıldı. Kahramanmaraş’ta AFAD ile birlikte yaptıkları çalışmaları aktaran Besson, 16 yaşında Feyzanur adlı genç kızı kurtarma anlarını paylaştı. Fondation De France’ın bağış kampanyası, internet sitesinden devam ediyor.
 
 
Fotoğrafçılar anı durdurdu
 
ABD merkezli sanatçıların yer aldığı bir grup da depremzedelere yardım için 200’ü aşkın fotoğrafçının baskılarının satışa çıktığı SIX.TWO Editions isimli bir yardım kampanyası başlattı. 10 Mart’ta başlayan ve 20 Mart’a kadar devam edecek olan satıştan elde edilen net gelirin bölgede yardım çalışmaları yürüten sivil toplum kuruluşlarına bağışlanacağı açıklandı. Adını Türkiye ve Suriye’yi etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin gerçekleştiği tarih olan 6 Şubat’tan alan kampanya, deprem bölgesindeki çalışmalara ve örgütsel ihtiyaçlara öncülük eden sivil toplum kuruluşlarını desteklemek için fon toplamayı amaçlıyor. Kâr amacı gütmeyen bir fotoğraf organizasyonu olan Light Work tarafından üretilen pamuk bazlı arşiv kağıdına arşiv mürekkebi ile 25×30 cm boyutunda basılan fotoğraflar, dünyanın her yerinden SIX.TWO Editions internet sitesi üzerinden satın alınabilir.
 
Etiketler: Je Veux  Fazıl Say  Fransa