Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Contemporary İstanbul için geri sayım

Contemporary İstanbul için geri sayım

Contemporary İstanbul için geri sayım22 Temmuz 2019 - 11:07
Son 13 yıla damgasını vuran ve sanat dünyasında ses getiren birçok etkinliğe imza atan Contemporary Istanbul, bu yıl 14. edisyonuyla kapılarını sanatseverler için tekrar açıyor. Etkinlik 12-15 Eylül 2019 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Rumeli Salonu’nda gerçekleşecek. Fuarın artistik direktörlüğünü Anissa Touati üstleniyor.
CI, Türk galerilerinin yanı sıra uluslararası çağdaş sanat galerilerine de yer verirken gelişen yerel sanat dünyasına ve pazara küresel bir erişim imkânı sunuyor. Üstlendiği bu misyonla çağdaş sanat için önemli bir platform olduğunu birçok kere kanıtlayan Contemporary İstanbul’da bu yıl yaklaşık 30 yerli 45 yabancı galeri yer alacak. Öte yandan geçtiğimiz senelerde fuara katılan Pi Artworks, Zilberman, Dirim Art and Sanatorium gibi galeriler bu yılki etkinlikte de yerini alacak. 14. Edisyonda birçok galeri ise ilk defa Contemporary Istanbul’da sanatseverlerle buluşacak. 13 yıldır olduğu gibi bu yıl da fuar, Akbank ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek.
 
“Kentteki kültürel programı geliştirmek için aktif olarak çalışıyoruz. Bu Eylül ayı ve sonrasında İstanbul’da sanata yapılan yatırımlar bizi çok heyecanlandırıyor. 16. İstanbul Bienali ve önümüzdeki aylarda şehirde açılacak yeni müzeler de dahil olmak üzere bu yılki programı ve önümüzdeki iki yılın sanat takvimi bizi çok mutlu ediyor ve bunu sizlerle paylaşmaktan da ayrıca kıvanç duyuyorum.”“2019 programının geçmişten günümüze Akdenizlilik kavramını ele aldığını belirten” Güreli, “-Güney Fransa'daki ilk uluslararası sanat fuarı olan ART-O-RAMA ile 2019 edisyonları için bir iş birliği yaptıklarını da açıkladı. Bu kapsamda iki fuar, ilk defa 2019 konuşma programının bir parçası olan bir dizi “Akdeniz Ufukları” temalı konuşma serileri düzenleyecek. Konuşmaların moderatörlüğünü Delfina Foundation Müdür Yardımcısı Salma Tuqan yapacak. Etkinliklere koleksiyonerler, sanatçılar ve paydaşlar davet edilecek. CI’ın ağırlayacağı galeriler Galerie Crève-Coeur, Paris&Marsilya; Duble V, Marsilya iken; Art-O-Rama ise The Pill, Istanbul ve Oktem Aykut, Istanbul’u ağırlayacak.
 
 
 
Galeri Destek Programı sayesinde katılım artıyor
2017 yılında Bucuresti Mall’un desteğiyle başlayan Galeri Destek Programı 14.edisyonda da katkısını sürdürecek. Galeri Destek Programı ile dünyanın dört bir yanından galerilerin daha geniş bir katılımına olanak sağlanırken; çağdaş sanat eserlerini hem yerel hem de uluslararası izleyicilere sunmak konusunda ve yerel koleksiyoncu pazarının geliştirilmesi hususunda önemli bir rol oynuyor. Girişim, Çin, Gürcistan, Romanya, Hollanda, Portekiz ve İtalya gibi ülkelerde galerileri destekleyecek şekilde büyüdü ve Contemporary İstanbul’a olan ilgiyi farklı bir boyuta taşıyor.
 
 
 
Takvime bakış
Etkinlik Akdeniz Ufku ile 10 Eylül 2019’daki konuşmalar ile başlayacak; özel davetliler için ön izleme 11 Eylül 2019 tarihinde gerçekleştirilecek. Genel katılım ise 12-15 Eylül tarihleri arasında olacak.
 
 
 
Özel Gösterimler ve sanatla dolu Eylül takvimi
CI'nin 14.edisyonu, 40 özel Türk koleksiyonundan seçilmiş iki yeni sanat eserini sergileyecek olan Recent Aqusitions I / Collectors’ Stories sergisini içerecek. Serginin küratörlüğ ünü CI Yürütme Kurulu üyesi Hasan Bülent Kahraman yapıyor. CI’nin 14. edisyonu, 14 Eylül- 10 Kasım 2019’da gerçekleşecek olan İstanbul Bienal’inin 16. Edisyonu da dahil olmak üzere, kentin kültürel takviminde bir dizi etkinlik ile aynı zaman denk geliyor. Eylül ayında sanatseverleri Contemporary İstanbul’un yanı sıra 16. İstanbul Bienali, İstanbul Modern- Canan Tolon Sergisi, Eyliyagil Art Institution, Arter -Vehbi Koç Vakfı açılışı, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin yeni binasına taşınması, OMM-Odunpazarı Modern Müze açılışı gibi birçok özel etkinlik bekliyor.