Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Cebenoyan anısına özel doğum günü

Cebenoyan anısına özel doğum günü

Cebenoyan anısına özel doğum günü09 Eylül 2023 - 01:09
Dört yıl önce yitirdiğimiz SİYAD üyesi, film ve caz eleştirmeni Cüneyt Cebenoyan, dostlarıyla program yaptığı Açık Radyo ile İKSV'nin düzenlediği özel bir doğum günü akşamıyla alkışlanacak.
MİLLİYET SANAT / Bundan dört yıl önce, 3 Ağustos 2019'da yitirdiğimiz sinema ve caz eleştirmeni, Açık Radyo programcısı ve SİYAD üyesi Cüneyt Cebenoyan adına, anlamlı bir dizi etkinlik düzenlenecek. Gazeteci-yazar Cebenoyan, 3 Ağustos 2019'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetmişti. 
 
Ablası, arkeolog Yasemin Cebenoyan'ı sinema eleştirmeni Onat Kutlar ile 1994'te Taksim'de düzenlenen bombalı PKK terör saldırısında; oğlu, anne ve babasını ise 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde yitiren Cebenoyan anısına, İKSV ve Açık Radyo ile Doğan Kitap'ın girişimiyle düzenlenen doğum günü, 16 Eylül'de İstanbul Şişhane'deki İKSV binasında bulunan Salon İKSV'de, saat 20:00'de yapılacak.
 
Bu kapsamda, Açık Radyo Editörü Didem Gençtürk'ün sosyal medya üzerinden verdiği bilgiye göre Cebenoyan’ın 2014-2016 arasında Açık Radyo’da hazırlayıp sunduğu "Erguvani İstimbot" programı da, eleştirmen ve yazarın doğum gününde özel bir kitap olarak dostları ve kamuoyu ile paylaşılacak. 
Cebenoyan'ın program yazılı dökümlerinin dostlarınca paylaşılmak suretiyle ortaya çıkan kitabın editörlüğünü, Cebenoyan'ın kızı Elif ile arkadaşı Sıla Tanilli üstleniyor. 
 
Doğan Kitap Yayın Direktörü ve Cebenoyan'ın dostu Cem Erciyes'in desteği ile yine aynı yayınevinde basılan "İstimbot" adlı kitapta, Cüneyt Cebenoyan'ın dostları Tayfun Pirselimoğlu ve Ömer Madra’nın sunuş yazılarına, sanatçı Ceren Oykut’un çizimi refakat ediyor. Gülgün Çarkoğlu'nun da katkıda bulunduğu kitabın telif geliri ise, Bütün Çocuklar Bizim Derneği tarafından Cebenoyan anısına başlatılan "Çocuk ve Sinema Buluşmaları" için fon olarak kullanılacak. Açık Radyo bu kapsamda, "İstimbot"tan yıllar öncesine dayanan dostluğu ile Cebenoyan'ın anılacağı akşamda anısına çalınacak parçalar ve hatıra kareleri için de bir sosyal medya kampanyası düzenlemiş bulunuyor. Etkinliğe bu şekilde katılmak isteyenlerin, nazli.zaman@acikradyo.com.tr e-mail adresini kullanmaları gerekiyor. 
Gazeteci-yazar Sevin Okyay, 2015'teki bir yazısında "Zaman tedavi etmez" diyen, CNN Türk, BirGün, Roll ve Express'e zenginliğini katan Cebenoyan'ı, kaybının ilk yıldönümünde BBC Türkçe'deki şu özet satırlarla uğurlamıştı: 
 
"Sevgili Cüneyt, yıllar boyunca seni sarsan kayıplardan nasıl etkilendiğini, ama aynı zamanda nasıl mücadele ettiğini gözledim. Sinema yazarları grubundan yakın dostun Uğur Vardan, senin 1999 depreminin 14'üncü yılında, 2015'te yazdığın köşe yazında belirttiğin "Zaman tedavi etmez" inancını "hep yanında, içinde, ruhunda, bedeninde" taşıdığını söylüyor.
 
Ne var ki, kadersiz olmaktan ziyade, yere düşünce kalkıp mücadeleye devam edebilen bir insandın. Başlangıcı ilk gençlik günlerine dayanan 40 yıllık bir dostluğunuz olan Hayri Kozanoğlu, 'Hüzünlü öyküsü zaten malumunuz,' demiş. Onu bir 'kadersizlik abidesi' değil tüm kahredici koşullara karşın sinema eleştirileriyle direnen bir "sabır, irade ve kararlılık örneği" olarak yaşatalım." Eksikliğini derinden hissedeceğiz ama öyle yapacağız. İlk gününden beri emek verdiğin gazetede seninle birlikte çalışmış olmaktan da ayrıca gurur duyuyorum. "