Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Bir demans hastasının zihninde

Bir demans hastasının zihninde

Bir demans hastasının zihninde17 Eylül 2021 - 10:09
Anthony Hopkins’e ve yönetmen-yazarı Florian Zeller’a Oscar kazandıran “The Father/Baba”, izleyicisine demans hastası ana karakterin dünyasını gösteren bir dram.

Nil Kural

 

İstanbul - Kâğıt üzerinde Anthony Hopkins ve Olivia Colman gibi karakter oyuncularının dikkat çektiği bir ilk film , geçen sezonun sürpriz başarı öykülerinden birine dönüştü: “The Father Baba”. “Baba”yı çekmeden önce tiyatro takipçilerinin aşina olduğu Fransız yazar Florian Zeller’ın kendi tiyatro oyunundan sinemaya uyarladığı film, altı dalda aday olduğu Akademi Ödülleri’nde hem Hopkins’e hak ettiği bir En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ı kazandırdı hem de Zeller’a ilk filmiyle En İyi Senaryo dalında ödül getirdi.

 

İyi bir denge

 

“Baba”, bir demans öyküsü. Sinemanın genellikle demansı hastanın değil, yakınlarının yaşadığı zorluklarla anlattığı filmlerden farkı ise demanslı bir zihnin ne yaşadığını gösterme gayreti. Londra’da yaşayan ve demans hastalığı ilerleyen Anthony’nin (Hopkins) yaşadığı kafa karışıklığına şahit olduğumuz film, onun kızı Anne (Colman) ile ilişkisini merkeze alıyor. Anthony’nin zihnindeki karışıklığı, basit ama çok etkili bir anlatımla izleyiciye geçiren ve anlatıcımızın rehberliğinden hiç emin olamadığımız film, kâğıt üzerinde göründüğü kadar karanlık da değil. Anthony’nin kötü anları kadar iyi anlarına da yer vererek bir denge sağlayan, baba ile kız arasındaki ilişkiyi derinleştiren film, hayatın akışına gerçekçi bir yerden bakıyor. Zeller, filminde melodramın güvenli sularında yüzmek yerine izleyicisini bir demans hastasının zihninde gezdiriyor. Sonuç, sağlam bir senaryonun her anı ustaca performanslarla birleşmesinin yarattığı akılda kalıcı bir dram. Tiyatro oyunu uyarlaması olmasına rağmen sinema dilinde sade ve etkileyici buluşlar yapan, zaman ve mekân atmalarındaki ustalıkla dikkat çeken film, Zeller’ın sinemada kalıcı bir yönetmen olacağına da işaret. 

 

Bunlar da var

 

Bu hafta gösterime girecek filmler arasında animasyon “Patron Bebek 2: Aile Şirketi / The Boss Baby: Family Business” dikkat çekiyor. 2017 yapımı komedi filminin devamında artık yetişkin olmuş Templeton Kardeşler, Patron Bebek’e yardım ediyorlar. Savaştıkları ise bir profesörün dünyanın başına ördüğü çocuklarla ilgili kötücül bir plan. 500 milyon dolar hasılatlı ilk filmin devamını Tom McGrath yönetiyor. Filmin özgün seslendirme kadrosunda ise Alec Baldwin, James Marsden, Amy Sedaris ve Jeff Goldblum gibi önemli isimler yer alıyor. “Ölümcül Labirent: Şampiyonlar Turnuvası / Escape Room: Tournament of Champions” ise korku gerilim türünde bir yapım. Adam Robitel’in yönettiği film 2019 yapımı “Ölümcül Labirent”in devamı niteliğinde. Filmde bir labirentte kapalı kalmış altı kişinin yaşam savaşı izleyicilerini bekliyor.