Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » ‘Bilgi’li öğrenciler Venedik Bienali’nde

‘Bilgi’li öğrenciler Venedik Bienali’nde

‘Bilgi’li öğrenciler Venedik Bienali’nde15 Mayıs 2018 - 11:05
Bu yıl 26 Mayıs - 25 Kasım tarihleri arasında Giardini ve Arsenale bölgeleri başta olmak üzere kentin çeşitli noktalarına dağılmış mekanlarda düzenlenecek Venedik Mimarlık Bienali’ne Türkiye’den İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencileri seçildi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, bu yıl 26 Mayıs - 25 Kasım tarihleri arasında Giardini ve Arsenale bölgeleri başta olmak üzere kentin çeşitli noktalarına dağılmış mekânlarda düzenlenecek Venedik Mimarlık Bienali’nin yan etkinliklerine davet edildi. Bienalde, Bilgi Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkan Vekili Prof. Dr. Şebnem Yalınay Çinici’nin koordinatörlüğünde birinci sınıf öğrencilerinin ürettiği ‘Carapace’ projesi sergilenecek. Bilgi Üniversitesi ayrıca bienalin ana sergi alanında da temsil edilecek. Türkiye Pavyonu’ndaki ‘Vardiya’ projesinde Bilgi Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğretim görevlisi Cansu Cürgen yardımcı küratör olarak yer alırken üniversiteden beş öğrenci de proje kapsamında atölye çalışmalarına katılacak.
 
 
En iyilerin arasında
 
Küratörlüğünü Yvonne Farrell ve Shelley McNamara’nın yaptığı ve ‘Free Space’ teması üzerinden ‘mimarlık arzusunu artırmak amacıyla’ mekânın kalitesine, açık ve serbest olması üzerine yoğunlaşan bienalin, Global Art Affairs (GAA) tarafından düzenlenen ‘Time, Space, Existence’ başlıklı yan etkinlikleri için GAA tarafından seçilen İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin çalışması ‘Carapace’ kaplumbağa sırtı anlamına geliyor. Üniversitenin Mimarlık Bölüm Başkan Vekili Prof. Dr. Şebnem Yalınay Çinici koordinatörlüğünde, birinci sınıf öğrencileri Ekin Arslan, Ece Abdioğlu, Ece Emanetoğlu, Deniz Eskiçırak, İdil Işıksoy, Kübra Koyuncu, Elif Özüçağlıyan, Pelin Tatlıcı ve Eylül Utkan tarafından tasarlanan ‘Carapace’, Venedik Mimarlık Bienali’nde dünyaca ünlü mimar Daniel Libeskind’in eserinin yanında Marinaressa Gardens’da sergilenecek.
 
 
Kadınların başarısı
 
Prof. Dr.  Çinici, ‘Carapace’nin 2013 yılında Mimarlık Fakültesi birinci sınıf öğrencileri tarafından Computation Based Basic Design stüdyosu kapsamında hayata geçirilen bir proje olduğunu söyledi. Çinici: “16. Venedik Mimarlık Bienali’nin yan etkinlikleri kapsamında, GAA’dan aldığımız davet bizi çok heyecanlandırdı. Böylesine büyük bir bienalde hangi projemizle yer alabileceğimizi bölüm olarak değerlendirdik ve öğrencilerimizin 1:1 ölçekte kendilerinin tasarlayıp kurdukları bir projeyle yer almaya karar verdik. Özgünlüğü, hafifliği ve bienal koşullarına uygunluğu nedeniyle 2013 yılında üretilmiş olan ‘Carapace’ projesi ile katılma kararı aldık. Proje dokuz kız öğrencimizin, ürettiği bir çalışma. Üniversitemiz için olduğu kadar öğrencilerimiz için de değerli bir deneyim olacağına inanıyoruz” dedi.
 
‘Carapace’ proje ekibinden BİLGİ Mimarlık Fakültesi mezunu Elif Özüçağlıyan, “Projenin en büyük amacı, başka bir malzeme kullanmadan, tek başına bir makro-formu ayakta tutmaktı. Menteşe birleşimi ya da vidalama sistemi gibi dışarıdan bir kuvvet gerektirmeden, malzemenin kendi kendine sabitlendiği bir sistem tasarladık. Bu birinci sınıfta bizim büyük bir deneyimdi. Şimdi ‘Carapace’, dünya çapında sergilenecek, göz bebeğimiz oldu” ifadelerini kullandı.
 
Proje ekibinden Ekin Arslan ise, “‘Carapace’nin bienale davetli gidiyor olması gurur verici bir deneyim. Aynı bahçede çok önemli mimarların eserlerinin yanında sergilenecek olması bizleri mutlu ediyor” diye konuştu.
 
 
Öğrencilerin ‘Vardiyası’
 
İstanbul Bilgi Üniversitesi ayrıca Venedik Mimarlık Bienali ana sergi alanındaki Türkiye Payvonu’nda da temsil edilecek. Projede öğretim görevlisi olan üniversitede öğretim görevlisi olan Cansu Cürgen, küratörlüğünü Kerem Piker’in üstlendiği projede yardımcı küratör olarak yer aldı. Üniversitenin Mimarlık Fakültesi öğrencileri Elif Soylu, Gizem Aşıcı, İlayda Keskinaslan, Kaan Hiçyılmaz ve Selcen Fidan da ‘Vardiya’ kapsamında bienalin atölyelerine katılma hakkını kazandılar. Dünyadan farklı üniversitelerden 122 öğrencinin seçildiği projede Bilgi Üniversitesi beş öğrenci ile temsil edilecek.