Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Bambu bisikletle dünya turu

Bambu bisikletle dünya turu

Bambu bisikletle dünya turu04 Eylül 2017 - 06:09
Ersin Soylu, Dalyan'da üç yıldır bambu bisiklet üretiyor. Kimyasal bir müdahale görmediği için 'organik' olarak nitelendirilen ve dünyada son dönemde iyice yaygınlaşan bambu bisikletin üretim sürecini konuştuk
GÜLDEN ÖKTEM
 
Dalyan'da yaşayan, uzun yıllardan bu yana gemilerde elektrik işleri ile ilgilenen Ersin Soylu, kurduğu küçük atölyesinde yaklaşık üç yıldan bu yana bambu bisiklet üretiyor. Dünyada son dönemde yaygın bir biçimde kullanılmaya başlanan bambu bisikletler, kimyasal bir müdahale görmeden üretildiği için 'organik' olarak nitelendiriliyor. Türkiye'de bu işe gönül veren Ersin Soylu'nun Avustralya'dan, Avrupa'nın çeşitli kentlerinden ziyaretçileri olmuş ve birkaçından da bambu bisiklet siparişi almış. Soylu'yu Dalyan'daki atölyesinde ziyaret ettik ve bambu bisikletin üretim sürecini konuştuk...
 
Bambu bisiklet fikri nasıl ortaya çıktı?
 
Dalyan'ı biliyorsunuz, çok düz bir yer. Herkesin bisikleti vardır. Ben de hem eşim hem çocuklarım hem de kendim için bir bambu bisiklet alayım diye düşündüm. Ama bulamadım hiçbir yerde. Zaten meraklıyım bisiklet işlerine. Önce Hollanda'dan bambu getirdim, onun üzerinde çalıştım. Evdeki bisikletlerin parçalarını çıkardım ve Endonezya'da öğrendiğim yöntemlerle hazırladığım bambu kalıplara diğer parçaları ekleyerek yapmaya başladım.
 
Bir bambu bisiklet yapılırken hangi aşamalardan geçiyor?
 
Önce teker, gidon gibi bölmeler temin ediliyor. Sonra bisikleti sürecek kişinin ölçüleri alınıyor. Bambular bu ölçülere göre ayarlanıyor. Önemli olan oturduğunuzda, gidona uzandığınızda sizin rahat pedal çevirebileceğiniz bir konumda bulunmanız. Bu da kadro ile ilgili. Bu kadro, sizin gidip hazır aldığınız bisikletlerde çok rahat olmayabiliyor çünkü başka standartlarda yapılıyor. İnsanın anatomisi birbirinden çok farklı. Kimi insanın bacakları uzunken kimisinin gövdesi uzun. Biz bisikletleri yaparken sürecek kişinin bütün ölçülerini alıyoruz ve buna göre hazırlıyoruz. Daha sonra bambular fırınlanıyor. Bazı üreticiler 180 dereceye çıkarabiliyor bu ısıyı ama ben o kadar fazla açmıyorum. Sabit ve alçak ısılarda tutuyorum.
 
 
Ne kadara mal olabiliyor bu bisikletler?
 
Biz burada bambudan bir gövde yapıyoruz aslında. Malzemeleri standart ölçülerde olduğu için gidonu ve selesi gibi şeyleri insanlar alıp istedikleri şekillerde donatabilir. İsterseniz bisikleti 1000 TL'ye mal edebilirsiniz isterseniz 10 bin TL'ye. Bu kullandığınız malzemenin kalitesiyle ilgili.
 
Bisikleti yapacağınız bambuyu nereden temin ediyorsunuz, hâlâ Hollanda'dan mı?
 
Hayır aslında, Gürcistan'dan bir arkadaş Facebook'taki bambu bisikletlerimi görüp benimle iletişime geçti ve bana bir dünya bambu gönderdi. Ama şimdi Karadeniz'den Rize ve Artvin'den geliyor bambular. Çok kaliteli bambular yetiştiriliyor orada. Bir de Dalyan'da Çandır denilen bir yer var ve burada da yaklaşık 10 yıl önce dikilen bambular şimdi bisiklet olma yolunda ilerliyor.
 
Kaç günde yapıyorsunuz bir bisikleti?
 
15 gün sürüyor, eğer hızlı çalışırsak 10 günde bitiyor. Ama bu 15 günde, birle üç arasında değişen sayıda bisiklet yapabiliyoruz.
 
Tek başınıza mı yapıyorsunuz?
 
Yardım eden gönüllü arkadaşlarım var. Ağacın altına oturuyoruz, çay demliyoruz; bazen yardım ediyorlar bazen onlar resim çiziyorlar bazen bana yardım etmek için zımpara yapıyorlar.
 
Bambu çok narin görünen bir malzeme, bununla bisiklet yapmak sizi zorlamıyor mu?
 
Onun tabiatını çözmek önemli. Keresteyle filan uğraşsanız illa ki bir yerlerinizi yaralarsınız ama bambuda böyle bir şey yok. Birkaç kez elime battı, ama o da benim hatamdı.
 
Dünyada bambu bisiklet de uzun zamandır çok meşhur...
 
Bambudan bisiklet yapan birçok marka var, dünyada bilinen bir şey bambu bisiklet. Gana mesela, bu konuda kendi başına bir cumhuriyet. Bütün Avrupa neredeyse Gana'dan alıyor bambu bisikleti.
 
Kaç tane bisikletiniz var?
 
Beş tane bambu bisikletim var, çocuklara henüz yapmadım; biraz daha güzel davranmayı öğrendiklerinde onlara da yapacağım. 
 
 
İnsanlar Dalyan'a gelsin birlikte bisiklet yapalım
 
"Ben bu işi yapmaktan çok öğretmekten yanayım. İngiltere'de insanlar hem birlikte bisikletlerini yapıyor hem de yola çıkıyorlar. Bizde her şey İstanbul'da. Ben Dalyan'da hem tatilli hem eğitimli bir etkinlik yapmayı düşünüyorum. Gelsin insanlar burada, bir hafta Dalyan'da vakit geçirsinler, üç saatlerini de bambu bisiklete ayırsınlar. Hep birlikte hem yapalım hem de burada vakit geçirmiş olalım."
 
"Kimyasal müdahale yok"
 
20 - 25 sene önce Endonezya'ya gittiğimde küçük bir köyde mobilyacılıkla uğraşan insanların atölyelerine gidip geliyordum ve oraya gide gele birçok şey öğrendim. Bambunun uzun ömürlü olabilmesi için ısıl işlem dedikleri bir yöntem uygulanıyor ve ben bunu orada öğrendim. Bunu eğer doğru yapmazsanız çok muntazam veriler elde edemiyorsunuz. Ama eğer kimyasallarla uğraşıyorsanız bunların hiçbiri olmuyor. Yatırıyorsunuz bambuyu kimyasala ve istediğiniz sonucu alıyorsunuz. Fakat biz kesinlikle kimyasal madde kullanmıyoruz, her şey tüm doğallığıyla yapılıyor.