Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Antalya’da sular durulmuyor

Antalya’da sular durulmuyor

Antalya’da sular durulmuyor29 Eylül 2023 - 10:09
Antalya Film Festivali’nin 60. yılını kutlamak için sayılı günler kalmışken sanat gündemi bir belgeselin önce seçkiden çıkartılıp sonra geri alınmasını tartışıyor.
Tartışmanın merkezindeki yapım “Kanun Hükmü”. Festivalin resmi sitesindeki bilgiye göre film “kanun hükmünde kararnamelerle kamu görevinden çıkarılan doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş’ın ihraç sonrası yürüttükleri mücadeleyi” anlatıyor. Doktor Demirci, filmin yönetmeni Nejla Demirci’nin kardeşi aynı zamanda. Ön jüriden geçip Ulusal Belgesel Yarışması’na seçilen yapım, 22 Eylül’de Altın Portakal Film Festivali Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu’nun açıklamasına göre “belgeseldeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği” gerekçesiyle festivalden çıkarıldı. Bunun üzerine festivaldeki yarışmaların jürileri, bu film seçkiye alınıncaya kadar görevlerine dönmeyeceklerini açıkladı. Bu hafta ise festivalde yarışacak neredeyse tüm sinemacılar, sanatsal ifade özgürlüğüne karşı olarak nitelendirdikleri bu karardan vazgeçilene dek filmlerini geri çektiklerini açıkladı. Bu süre zarfında festival yönetimi, belediye ya da bakanlıktan bir açıklama gelmedi.
 
Destek çekildi
 
Dün Ahmet Boyacıoğlu festivalin sosyal medya hesabından “Kanun Hükmü” adlı belgeselin “filmde yer alan kişi ile ilgili yargılama sürecinin devam etmediği belgelendiği” için yarışma seçkisine geri alındığını duyurdu. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de sosyal medya hesabından sinema emekçilerinin gayretlerine destek olunacağını ve festivalin 60. yılının kutlanacağını yazdı. Festival yönetimi tarafından filmin seçkiye geri alındığının açıklanması üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı yazılı bir açıklama yaparak söz konusu belgeselle terör örgütü propagandası yapılmasına vesile olunması nedeniyle festivalden desteğin çekildiğini ilan etti. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da Kültür ve Turizm Bakanlığ’nın kararına destek verdi. Gelen duyumlara göre bazı sponsorların da festivalden çekilmesi bekleniyor. Festival şu anda ciddi bir çıkmazın ortasında. Bakanlığın desteğini çekmesi nedeniyle festivalin maddi olarak nasıl gerçekleştileceği de merak ediliyor.
 
Tepkiler üzerine dün akşam saatlerinde yapım, ikinci defa seçkiden çıkarıldı. Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu ikinci bir açıklama yaparak, “Herhangi bir terör örgütünün destekçisi olarak tarif edilmeyi kabul etmemiz mümkün değildir. Kanun Hükmü adlı belgeseli, Festival seçkisinden çıkarıyoruz” dedi.