Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » 'Alıştığınız sanatçılardan değilim'

'Alıştığınız sanatçılardan değilim'

'Alıştığınız sanatçılardan değilim'27 Eylül 2022 - 10:09
Önceki gün hayata veda eden değerli sanatçı Komet, Milliyet Sanat’ın Aralık 2021 sayısına konuk olmuştu. “Resim Sergisi” isimli son kişisel sergisi hakkındaki söyleşiyle sanatçıyı saygıyla anıyoruz.
Komet portre fotoğrafı: Ahsen KÜÇÜKİKİZ
Röportaj: Dilara Altuğ
 
Komet’in “Resim Sergisi” isimli son kişisel sergisi Dirimart’ta sanatseverlerle buluşuyor. Sanatçının 80’inci yaşını kutlayan sergide, Komet’in son iki yıldır üzerinde çalıştığı yeni resimler, 2005 yılında yine Dirimart’ta açtığı “Beyazlar” sergisinde yer alan resimlerden bazılarıyla birlikte izleyiciye sunuluyor. “Resim Sergisi”ni Komet’le konuştuk...
  • Dirimart’ta açılan kişisel serginizin ismi “Resim Sergisi”. Bu başlık nasıl ortaya çıktı?
Sergi resim sergisi olduğu için, resim sergisi açtığım için resim sergisi dedik. Karpuz sergisi olmadığı için resim sergisi dedik. Kısaca hikâye bu. Sergiyi gördüğünüzde resim sergisi olduğunu görürsünüz!
 
  • Serginin ana çerçevesini oluşturan fikir nedir? Serginizde kavram ve içerik bakımından izleyiciyi neler bekliyor? 
Serginin ana çerçevesi yok. Herhangi bir fikri oluşturmak gibi bir gizli amacı da yok diyebilirim. Kavram ve içerik bakımından sizi neler bekleyebilir bilemem. Beni nelerin beklediğini merak ediyorum doğrusu.
  • Son iki yılda ürettiğiniz eserlerin bir arada yer aldığı sergi, 12 adet büyük (intemporel) figüratif resim ve altı adet (Alto-Modern) çalışmayı kapsıyor. Bu doğrultuda biçimsel ya da fikirsel bağlamda eserler arasında nasıl bir bağ söz konusu? Bu serilerin kavramsal çerçevesini ve birbirleri arasındaki diyaloğu anlatır mısınız? 
Bir kere şunu belirtmeliyim ki ben bir şey üretmiyorum, yani üretim mal için söylenir. Yapıt yapıyorum, orijinal, yani seri üretim yapmıyorum. Eserler arasında bir bağ olup olmadığını eserleri gören kişiler veya eleştirmenler söyleyebilir. Yani yapıtların yapılmasında kavramsal bir çerçeve yok. Aralarındaki diyalog nasıl oldu, ben atölyede yokken ne oluyor, onu bilemiyorum henüz. Belki kavga ediyorlardı veya sevişiyor veya dedikodu yapıyorlardı. Hakikaten ilginç bir soru.
 
  • “Resim Sergisi”nde sergilenen işlerin kavramsal açıdan yeri için ne söylersiniz?
Bu resimlerin kavramsal nitelikle ilgisi yok. Kavramsal çalışmalarımı sergilemiyorum bu sergide.
  • Sergideki resimlerinizin çoğu pandemi dönemine ait. Pandemide nasıl bir yaratım süreci içerisindeydiniz? 
Sıkıntılı bir yaratım süreci içindeydim. Özgürlüğün kısıtlanması işlerimi mutlaka etkilemiştir. Ve dünyanın kahırlı hâli, bilhassa ne olacak memleketin hâli meselesi. Yoksulluk, pahalılık ve adalet müessesesinin durumu. 
  • Sergiye ait basın bülteninin olağan bültenlerden farklı olmasının sebebi nedir? Neden iki cümlelik kısa bir yazı tercih ettiniz? 
Çünkü ben olağan, alıştığınız sanatçılardan değilim. Zaten olağan bir şey değildir sanat yapmak. Bir tahtasının eksik olması lazımdır. İyi sanatçılar olağanı kırarlar zaten. 
  • Son olarak, biliyoruz ki Dirimart’ın adını siz koymuştunuz. Dirimart ile ilişkinizi ve serginin oluşum sürecini anlatabilir misiniz? 
Hazer Bey arkadaşımdır. Galeriyi açarken isim önerileri olmuştu, benim önerim genel kabul gördü. 2-2-2002’de ilk sergi olarak benim koleksiyonumu sergilemiştik. Daha sonra 2005 yılında kişisel bir sergi açtım Dirimart’ta. Evvelki yıl Hazer Bey ile son bir sergi yapmak için anlaştık. Ve yaptık işte.