Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Ali Kazma’nın gözleriyle anlattığı Orhan Pamuk, bu defa Milano'da

Ali Kazma’nın gözleriyle anlattığı Orhan Pamuk, bu defa Milano'da

Ali Kazma’nın gözleriyle anlattığı Orhan Pamuk, bu defa Milano'da22 Eylül 2023 - 02:09
Güncel sanatçı Ali Kazma’nın, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazar ve “Masumiyet Müzesi” kurucusu Orhan Pamuk ile son üç yıla uzanan bir ilişki neticesinde özel olarak hazırladığı iki video yerleştirme eseri bu kez 27 Eylül itibariyle İtalya’nın Milano kentindeki Francesca Minini Sanat Galerisi’nde yer alacak.
Sergide, Kazma’nın Pamuk ile özel diyaloğu üzerine kurgulanan yaklaşık sekiz dakikalık, 2022 tarihli ikili (diptik) video düzenleme “Sentimental” ile, sanatçının Pamuk’un ev - atölyesi ile arşivinin derinliklerine indiği 2,5 saatlik “Mürekkep Evi” isimli eserleri izlenebilecek.
“Triptik” / Üçlü büyük bir projeksiyon olarak sunulacak “Mürekkep Evi”, galerinin ana alanında izleyiciyle buluşurken, yapıt üç ekranın merkezine yazar Pamuk’u aldığı özel kurgusuyla da dikkat çekiyor. Buna göre eseri tamamlayan her bir projeksiyon, Kazma’nın ürettiği tasarım ve montaj tekniği sayesinde her defasında kendini farklı bir döngü ile izleterek, yaratıcılıkta tesadüf ve çağrışımın kıymetini bir kere daha ortaya koyuyor.
 
Sergiye adını veren “Mürekkep Evi” isimli çalışmada Ali Kazma’nın yazar Pamuk’un ömrünü ve eserlerini şekillendirdiği en nadide parçalarına ait detaylar da, gün ışığına çıkıyor. Pamuk sergi dolayısıyla Ali Kazma’ya kendisine ilham veren Paşabahçe Vapuru, İstanbul Ansiklopedisi ve Reşad Ekrem Koçu, ya da kendisine Miro heykelciği ile bilinen Avrupa Müze Ödülü’nü getiren “Masumiyet Müzesi”nden bilinmeyen detayları da aktarıyor.
 
 
 
Sergide, emeğini elyazısı ile ortaya koymasıyla tanınan Pamuk’un “Kara Kitap”ı yazdığı orijinal el yazması örnekleri ya da son romanı “Veba Geceleri”ne ait taslak detayları veya suluboya desenleri ile, oto-portre çalışmaları da ilk kez görülebiliyor. Ali Kazma bu tasarım ve sunum anlayışıyla izleyiciyi, titizliğiyle bilinen Pamuk’un üretim ve algısındaki kişisel yaklaşıma olabildiğince tanık etmenin meyvelerini de belgelemiş oluyor. “Mürekkep Evi”, Orhan Pamuk’un İstanbul’un tarihi yarımadasına hakim manzarasıyla bilinen Kabataş-Cihangir muhitindeki ikâmetgâhında nasıl çalıştığını, sürekli değişen manzarayla birlikte yazarlık sürecinin de nasıl ilerlediğini yansıtmak bakımından özel bir yer teşkil ediyor.
 
Bu iki eser, bilindiği gibi beraberinde küratör ve sanat eleştirmeni Nilüfer Şaşmazer’in metinlerini içeren özel bir yayını da getirmişti. Ali Kazma, bu sergiyi oluşturan yapıtlarını ortaya çıkarabilmek için yüzlerce saatlik kayıt yaparak, toplamda 65 günü Pamuk’un ev-atölyesinde geçirme imkânını bulmuştu. “Sentimental” ile “Mürekkep Evi”bin ilk versiyonları, yakın zaman önce de Monaco Prensliği’nin Yeni Sanat Müzesi’nde izleyiciyle buluşmuştu. - MİLLİYET SANAT