Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » ‘AIMA gitgide genişleyen bir aile’

‘AIMA gitgide genişleyen bir aile’

‘AIMA gitgide genişleyen bir aile’07 Aralık 2018 - 02:12
Geçtiğimiz günlerde 20. yaşını Yapı Kredi Kültür Sanat’ta düzenlenen galayla kutlayan ve müzikseverlerin desteğiyle büyümeyi sürdüren Ayvalık Uluslararası Klasik Müzik Akademisi’nin kurucusu müzikolog Prof. Filiz Ali “AIMA kendi kendini yeniliyor” diyor.

Fisun Yalçınkaya - İstanbul

Müzikolog Prof. Filiz Ali tarafından kurulan Ayvalık Uluslararası Klasik Müzik Akademisi, geçtiğimiz günlerde 20. yaşını Yapı Kredi Kültür Sanat’ta düzenlenen galayla kutladı. Akademi üzerine Metin Avdaç’ın çektiği ‘İki Elin Sesi’ isimli belgeselin Prof. Filiz Ali ev sahipliğinde düzenlenen galası, sanat ve iş dünyasından isimleri bir araya getirdi. 20. yılını dolduran AIMA’yla ilgili duygularını sorduğumuz Filiz Ali, AIMA’yı şu sözlerle anlattı: “20 yıl boyunca tamamiyle imece usulü oluşturulmuş bir müzik eğitimi idealini başarmaya ve yaşatmaya çalıştık. Müzik dostlarıyla, müzisyenlerle, hocalarıyla birlikte. Böyle bir büyük aile AIMA. Benim için 20. yılı kutlamak büyük bir mutluluk. AIMA hiç yoktan ortaya çıkartılmış bir müzik eğitimi olayı. Sonraki yıllarda takdir edilmiş olması, fark edilmiş olmak, çok önemli. Bağışlarla çok güzel bir ev sahibi oldu AIMA, çeşitli vakıflardan yardım gördük ama daha ziyade tek tek müzikseverlerin desteğiyle bugünlere geldik. Bizim için bu destekler gençlerin yolunu açmak açısından çok önemliydi. Genç müzisyenlerin ustalarla çalışabilmesini sağlamak için destekler aradık bulduk ama devam da ediyoruz aramaya. Sonuçlarını da görüyoruz. Öğrencilerimiz arasından pek çok yarışma kazanan var. Onlarla birlikte AIMA Festival Orkestrası’nı kurduk. Tamamen AIMA’ya katılan gençlerden oluşyor. AIMA da bu yüzden kendi kendini yenileyen ve git gide genişleyen aile.” Filiz Ali ayrıca, “Bir de kendi olanaklarımız ve müzikseverlerin desteğiyle başlattığımız AIMA Ayvalık Müzik Festivali var. 2019’da 6. yılımızı kutlayacağız. Ulusal ve uluslararası genç müzisyenlerin ve AIMA Festival Orkestrası’nın katılımıyla gerçekleşen bu festivalin kurumsal desteğe çok ihtiyacı var” diye ekledi. 

 

Orkestraların parçası
1998’deki kuruluşundan bu yana Ayvalıklı müzikseverlerin desteğiyle büyüyen ve bir dernek statüsü kazanan Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi (AIMA) tam yirmi yıldır her yaz keman, viyola, viyolonsel, kontrbas, piyano; bazen de gitar, flüt ve klarnet branşlarında uluslararası alanda tanınan usta müzisyenlerle genç müzisyenleri Ayvalık’ta bir araya getiriyor. AIMA’da eğitim alan gençler müzik eğitimlerine yurtdışında devam ediyor, konserler veriyor ve önemli orkestraların parçası oluyor. Bu gençler aynı zamanda Ayvalık AIMA Müzik Festivali’nin lokomotifi olan AIMA Festival Orkestrası’nda da yer alıyor. İlki 2013 yılında düzenlenen Ayvalık AIMA Müzik Festivali; Ayvalık’ın, Ege Bölgesi’nin ve Türkiye’nin kültür yaşamına önemli katkı sunuyor.