Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » ArtBlog » Murat Soydan gelemeyince...

Murat Soydan gelemeyince...

Murat Soydan gelemeyince...26 Eylül 2016 - 11:09
Tarık Akan’ın amansız hastalığına ve zamansız gidişine hepimiz çok üzüldük kuşkusuz. Aramızdan ayrılışına çok üzülenlerden biri de, Tarık Akan’ın ilk rol aldığı, Fatma Girik ile başrollerini paylaştığı ‘Solan Bir Yaprak Gibi” filminin, ilk üç filminin de yönetmeni ve sayısız filme imza atan Mehmet Dinler’le değerli oyuncuyu andık
MELİKE BİRGÖLGE   
 
İlk üç filminin yönetmeni olduğunuz Tarık Akan’ın aramızdan amansız ayrılışı herkesi çok üzdü. Ama sizde daha farklı duygular bırakmıştır. Neler söylemek istersiniz?
 
Herkes gibi ben de çok üzüldüm. Tüm sevenlerine ve ailesine ve Türk sinemasına başsağlığı diliyorum. Çok özel bir yıldız kaydı. Tarık Akan’ın ilk üç filmini çektim. Saygılı, efendi bir gençti. Türk sineması önemli aktörlerinden birini kaybetti.
 
Onun ilk üç filmini yönettiniz. O günlere gittiğinizde oyunculuğa yeni başlayan Tarık Akan’da gözlemlediğiniz en önemli özellikler nelerdi?
 
Çok gayretli, çalışkan ve azimli bir gençti. Yumuşak ve olgun bir kişiliği vardı. Yakışıklılığı ve ışığıyla herkesi etkilerdi.
 
Tarık Akan nasıl bir oyuncuydu? Onunla çalışmak nasıldı?
 
Prensipli, çalışkan ve gözlem yeteneği olan iyi bir oyuncuydu. Onunla çalışmak keyifliydi.
 
Murat Soydan gelemeyince rol Tarık Akan'ın oldu
 
Son olarak Tarık Akan’la olan ortak bir anınızı anlatmanızı rica edeceğim.
 
1971 senesinde ‘Solan Bir Yaprak Gibi’ filmini çekeceğimiz zaman, başrol erkek oyuncusu Murat Soydan diğer işi bitmediği için gelemedi. Tarık Akan Ses dergisinin yarışmasını kazanmıştı, Onu filmin kadrosuna çağırdık ve sinemaya adım atmış oldu. Çok uzun boylu olduğu için Fatma Girik ile olan tüm çekimlerinde Fatma’nın boyunu takozlarla uzattık.